„Sunt tari din America Latina care au intrat in default cu o datorie publica de 20%. Exista in literatura de specialitate o limita de 60% privind ponderea datoriei publice in PIB, dar in cazul multor tari, si Romania se situeaza in aceasta categorie, cu o datorie de 40% din PIB, pietele devin mult mai nervoase”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.
El a subliniat ca, in aceste conditii, banca centrala nu tine o rezerva excesiva din punct de vedere al credibilitatii.
De aceeasi parere a fost si presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca problema principala este reprezentata de datoria publica, desi aceasta are o pondere destul de mica in datoria externa.
„Ma surprinde ca dupa 15 ani noi tot mai dezbatem basic economics. Cred ca dezbaterea pe datoria externa este mai mult emotionala decat fundamentala. Eu cred ca trebuie sa ne punem problema datoria publice. Pana la urma, nervozitatea pietelor de capital este data de dimensiunea datoriei publice”, a spus Negritoiu.
Rezervele valutare ale BNR totalizau 32,309 miliarde euro la finele lunii octombrie.
La 31 august, datoria publica a Romaniei insuma 179,324 miliarde de lei, respectiv 35% din PIB, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
Potrivit datelor BNR, datoria externa totala a Romaniei, incluzand datoriile pe termen mediu si lung (datoria publica directa, datoria public garantata, negarantata public, depozite pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, imprumuturi de la FMI) si datoriile pe termen scurt, se situa la finele lunii septembrie la 89,318 miliarde de euro.