De altfel, dupa ce BNR a anuntat ca noua prognoza de inflatie pe acest an este 5,7% (anterior fiind fixata la 3,9%, tinta de inflatie fiind de 4% plus/minus un punct procentual), agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a redus perspectiva ratingului Romaniei de la „stabil” la „negativ” din cauza adancirii dezechilibrelor externe, a anuntat, luni, agentia de rating.
Isarescu a oferit si cateva solutii pentru stabilizarea economica.
„De exemplu, avem nevoie de stimularea investitiilor straine. Totodata, avem nevoie de restructurare si pe piata fortei de munca”, a mai spus Isarescu. Desi in anii anteriori productivitatea a depasit cresterile salariale, toate castigurile anterioare de productivitate s-au anulat in acest an, a mai spus guvernatorul BNR.
Pe de alta parte, „Romania are inca o agricultura unde nu au fost facute reforme structurale si sensibila la variatiile climei”, a mai spus Isarescu.
In momentul de fata, considera guvernatorul BNR, ar fi cazul sa intervina o a treia politica pe care pana acum responsabilii au considerat-o neutra, cea fiscala. „Suntem inainte de campania electorala si nu ar fi bine sa construim programe nerealiste cu care sa castigam alegerile”, a spus Isarescu.
„M-as fi bucurat ca efectul majorarii dobanzii de politica monetara sa fie mult mai vizibil. Am majorat dobanda si bancile au spus ca nu cresc costurile imprumuturilor la lei, deoarece bancile incearca sa castige cota de piata”, a explicat Isarescu.
Ar fi de dorit ca mecanismul ratei dobanzii de politica monetara sa functioneze prin intermediul parghiei – majorare de dobanda – cresterea dobanzilor la creditele in lei – scaderea consumului a mentionat Isarescu si nu prin cealalta parghie, majorare de dobanda – aprecierea leului si scaderea inflatiei.
Isarescu a mentionat ca majorarea dobanzii de la 7% la 7,5% nu s-a reflectat in curs prin aprecierea leului, deoarece apetitul pentru risc al investitorilor speculativi s-a diminuat.
In ceea ce priveste riscurile care amenintau tinta de inflatie in acest an, Isarescu a spus ca toate riscurile anticipate au devenit realitate. „S-au materializat cresterile de preturi anticipate pe piata agricola si pe cea a titeiului. Totodata, s-au materializat cresterile salariale”, a spus guvernatorul BNR.
In ceea ce priveste prognoza de inflatie pentru 2008, Isarescu a spus ca exista premise ca aceasta sa fie atinsa, deoarece este de asteptat un deficit de cerere in primul trimestru al anului viitor.
Riscuri care planeaza asupra atingerii obiectivului sunt cresterea salariilor in raport cu productivitatea muncii, modificarea structurii cheltuielilor publice in favoarea cheltuielilor cu potential inflationist, prelungirea situatiei dificile existente in agricultura.