„Primim semnale de afara ca trebuie sa fim mai ambitiosi, adica sa se stabileasca un termen mai recent de adoptare a monedei europene, mai devreme de 2014”, a spus Isarescu, citat de NewsIn. Guvernatorul a mentionat ca semnalele difera de cele primite in urma cu sapte ani, „cand ni se spunea ca nu trebuie sa ne grabim”.
In 2010, inflatia anuala trebuie sa fie de maxim 3%, pentru ca Romania sa poata adopta moneda unica europeana la termenul propus de banca centrala, 2014, a explicat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa.
Lupta cu inflatia limiteaza insa posibilitatea de reducere a diferentele regionale din Romania. „Exista unele disparitati intre regiuni, iar eliminarea acestora este greu de facut in contextul in care inflatia trebuie sa scada”, a spus Popa.
In schimb, convergenta Romaniei cu zona euro creeaza conditii pentru ca nivelul investitiilor straine sa fie constant ridicat. „Este loc sa intre capitaluri sustenabile in Romania”, a adaugat viceguvernatorul BNR.
Pentru adoptarea euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala stipulate in Tratatul de la Maastricht, care stabilesc ca rata medie a inflatiei nu poate depasi cu 1,5 puncte procentuale media primilor trei membri ca nivel de performanta, deficitul bugetar sa se incadreze in limita de 3% din produsul intern brut (PIB), ratele dobanzilor pe termen lung sa nu fie mai mari cu 2,2 puncte procentuale decat media celor mai performanti trei membri, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.