„Doua obiective ale acordului au fost atinse, al treilea nu. O revenire cu o economie in care ajustarea nu s-a terminat nu este de dorit”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.
„De aceea nu vreau sa intru in aceasta dezbatere, daca vom avea crestere economica. Nu are relevanta atata vreme cat sectorul public nu se ajusteaza. Trebuie rezolvate dezechilibrele majore, altfel cresterea nu este sanatoasa”, a mai spus guvernatorul.
El a precizat ca acordul semnat cu FMI si-a atins partial scopul intucat s-a evitat ceea ce considera criza, respectiv leul nu s-a depreciat si Romania nu a intrat in incetare de plati a salariilor.
Guvernatorul a adaugat ca se intra intr-un cerc vicios in conditiile in care veniturile publice sunt mai mici pe masura ce economia ramane „intr-un fel de cvasi-stagnare” sau reluare a cresterii economice extrem de inceata.
„Timpul reprezinta un element esential al tratamentului si intarzierile au fost enorme”, a mai spus Isarescu.
In ceea ce priveste deficitul extern, oficialul BNR a precizat ca acesta s-a corectat, dar problema a ramas in distributia ajustarii, realizata numai pe partea privata, in conditiile in care sectorul guvernamental si-a marit deficitul.
„Suntem in acea faza in care corectia trebuie transmisa sectorului guvernamental”, a spus el.
Totodata, Isarescu a aratat ca Romania a optat pentru o reducere pe partea cheltuielilor, dar ca aceste masuri intampina o rezistenta politica puternica. El a mentionat ca acest diagnostic, privind rezistenta politica puternica la taierea cheltuielilor, a fost pus de agentia de rating Moody’s, si este „solid si stigmatizant”.
Pe de alta parte, guvernatorul a mentionat ca modelul de crestere economica al BNR lucreaza cu date in jurul a 0%, cu scenarii atat pe partea pozitiva, cat si pe cea negativa.