El a afirmat ca Romania nu are alternativa la acordul de finantare internationala, care reprezinta o intelegere in primul rand cu Uniunea Europeana si in subsidiar cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, relateaza Mediafax.
Isarescu a aratat ca, fara o realocare a resurselor bugetare catre domenii care sa aduca noi locuri de munca, Romania va trebui sa ia decizii deloc benefice de crestere a veniturilor prin majorarea taxelor. In lipsa oricaror astfel de masuri, guvernatorul anticipeaza ca pietele vor reactiona in sensul unei ajustari dure.
El a aratat ca dorinta normala, dar „iluzorie”, ca se poate face rapid din societatea romaneasca un stat al bunastarii, a fost un mesaj care a produs „amare si adanci deziluzii”, in conditiile in care realitatea arata risipa banului public si incapacitate.
Isarescu pledeaza in continuare pentru economisire si investitii, ca singura ecuatie ce poate permite o dezvoltare a economiei pe baze sanatoase.
Guvernatorul a adaugat ca in anii ’90, Romania avea 10 milioane de salariati care plateau impozite si mai putin de 1 milion de bugetari, iar in prezent sunt 4,5 milioane de salariati si 1,5 milioane de bugetari.
De asemenea, la inceputul anilor ’90, in Romania au existat 3 milioane de persoane asistate, iar astazi numarul acestora depaseste 5 milioane.
Oficialul BNR crede ca este necesar ca opinia publica sa inteleaga ciclurile economice si realitatea, ca dupa o perioada de crestere urmeaza o ajustare, dar este nevoie de o ajustare optima.
In ceea ce priveste situatia actuala, o ajustare optima ar putea avea loc printr-un program cuprinzator prin coordonarea tuturor politicilor.
„Bancile centrale sunt de regula un imprumutator de ultima instanta. Despre BNR se spune, mai nou, ca este un aparator de ultima instanta, un fel de goalkeeper care poate sa apere orice. Eu voi spune ca BNR isi va face datoria, va apara si interesul national si obiectivele sale, stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, poate va gasi si solutii inspirate, dar nu poate sa asigure optimul”, a adaugat Isarescu.
El apreciaza ca o corectie facuta prin curs nu reprezinta optimul, reaprinde inflatia, este nedreapta pentru ca este platita tocmai de cei care sunt oricum afectati.
In opinia guvernatorului, 2009 ar trebui interpretat ca un an de ajustare, legat de perioadele anterioare de crestere economica foarte ridicata.