Isarescu a precizat ca momentul actual este critic, din cauza crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei. Criza financiara conduce la scaderea exporturilor, ceea ce conduce la diminuarea cresterii economice.
Odata cu scaderea cresterii produsului intern brut (PIB), se produce automat o franare a cererii, in condiitile in care scad sumele aflate la dispozitia romanilor pentru cheltuieli.
„Ajustarea cererii nu poate intarzia. Avem de ales: fie ajustare lina, facuta cu eforturi din interior, fie indusa de situatia din exterior, caz in care nu va fi nici lina, nici de proportii rezonabile”, a spus acesta, citat de NewsIn.
Pe fondul franarii cresterii economice, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate.
„Dupa doi ani de cresteri salariale de 20-25%, pentru 2009 erau vizate cresteri de 50-60%. In contextul international defavorabil si al dezechilibrului extern, nu mai are cine sa finanteze asa ceva”, a spus Isarescu, care a adaugat ca astfel de cresteri salariale, pe langa faptul ca se risipesc prin inflatie, afecteaza si potentialul de crestere a investitiilor in Romania.