Acesta este unul din cele mai mari procese in care este implicata acum BNR.
„Terenul este intabulat acum in favoarea bancii nationale. Procesul e in derulare, ramane sa vedem cine va avea castig de cauza”, a spus pentru DailyBusiness.ro Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, care coordoneaza departamentul juridic al bancii.
„In cadrul unei sedinte de la sfarsitul lui 2009, consilierii de la primarie au decis ca terenul sa fie trecut in administrarea sectorului trei, dar Banca Nationala, care il foloseste in prezent, il intabulase deja pe numele sau. Primaria generala, care este proprietara de drept a bunului, a dat BNR in judecata pentru recuperarea sa”, au declarat la randul lor pentru DailyBusiness.ro reprezentanti ai primariei.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul primariei, terenul parcarii a fost cedat de banca nationala catre PMB in 1940, in cadrul unui schimb de proprietati dintre institutii.
Surse din primarie au declarat pentru DailyBusiness.ro ca terenul ar fi fost insa vandut apoi de catre primarie unei persoane care l-a vandut la randul sau bancii nationale.
In august 2009 BNR a inscris terenul in Cartea Funciara, ca proprietate a sa.
Bogdan Olteanu spune ca banca detine terenul inca din perioada comunista, in care regimul proprietatilor a fost foarte ‘instabil’.
Ca aproape orice institutie de amploare, Banca Nationala este implicata in zeci de procese. Conform site-ului Tribunalului Municipiului Bucuresti, cateva din institutiile care dau in judecata BNR sunt Posta Romana si primarii din tara.
Multe dintre procesele care se judeca acum si au ca actor banca centrala au la baza revendicari imobiliare, iar altele sunt legate de cereri de restituire de metale pretioase.
„Pe vremea regimului comunist, romanii nu aveau voie sa detina monede de aur, celebrii ‘cocosei’, alte metale pretioase sau pietre pretioase. Prin urmare acestea trebuiau depozitate la BNR, care juca rolul de custode. Dupa Revolutia din ’89 s-a dat o decizie ca bunurile sa fie restituite”, a explicat viceguvernatorul BNR.
Olteanu mai spune ca banca nationala nu se judeca practic cu aceste persoane care reclama obiectele detinute inainte de 1989, in conditiile in care exista o lege care le acorda dreptul de a si le recupera. Conform lui Olteanu, toate cererile care au fost depuse pana la sfarsitul lui 2009, conform legii, sunt automat aprobate daca sunt insotite de actele doveditoare, iar bunurile vor fi restituite.
Institutia este insa parte in proces, pentru ca bunurile nu pot fi inapoiate decat prin sentinta judecatoreasca, a explicat viceguvernatorul.
Sunt si situatii in care banca nu mai are ce restitui, pentru ca „cocoseii” au fost furati de cei responsabili cu confiscarea lor, in perioada comunista. „In cazul acesta, oferim contravaloarea bunurilor”, a spus Bogdan Olteanu.
BNR a intentat la randul sau zeci de procese, inclusiv impotriva statului roman, conform datelor de pe Tribunalul Bucuresti.