„A fost din nou o intalnire consultativa. S-au discutat mai multe subiecte, atat impreuna cu toti bancherii, cat si in cadrul unor conversatii individuale”, au spus sursele.
Acestea au precizat ca la intalnire, organizata la invitatia guvernatorului BNR, au participat si banci mai mici, dar nu au fost prezente toate institutiile de credit cu activitati pe piata locala.
Sursele au afirmat ca s-a discutat despre intalnirea care va avea loc joi la Bruxelles intre principalele 9 banci straine din Romania, FMI, BNR si CE, precum si despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de institutii de credit.
„S-a vorbit daca ar fi bine sau nu ca expunerile pe Romania sa fie reduse, iar unele banci au aratat ca vor sa continue sa se dezvolte. Nu s-a luat nicio decizie, au fost doar consultari. Au mai existat consultari despre evolutiile macroeconomice recente”, au declarat sursele.
Isarescu l-a invitat la intalnirea cu bancile si pe ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Sursele au precizat ca nu este pentru prima data cand ministrul Finantelor participa la o astfel de intalnire informala, aratand ca un alt subiect atins a fost expunerea bancilor in raport cu statul.
Ministerul Finantelor a anuntat luni ca vrea sa imprumute 400 milioane de euro de pe piata interna printr-o emisiune de titluri de stat, dupa ce in ultima perioada nu a mai reusit sa atraga finantari in lei la nivelul propus.
La inceputul lunii iulie, surse oficiale au declarat ca principalele noua banci straine din Romania se vor intalni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu reprezentanti ai FMI, BNR si CE pentru a patra evaluare a acordului incheiat in martie 2009 la Viena si, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piata locala.
„De obicei, bancile au cerut la intalnirea de evaluare a intelegerii de la Viena o diminuare a expunerilor, dar pana acum nici FMI si nici BNR nu au fost de acord. Cred ca acest scenariu se va repeta”, au explicat atunci sursele citate.
Isarescu a afirmat saptamana trecuta ca acordul de la Viena, semnat de principalele noua banci cu capital strain din Romania, ar putea fi usor revizuit, iar bancile sa-si reduca expunerea pe piata locala, dar a subliniat ca aceasta operatiune nu ar trebui inteleasa negativ.
Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, FMI si Comisia Europeana au obtinut acordul scris al primelor 9 banci straine in functie de activele detinute in Romania ca isi vor mentine expunerile la nivelul inregistrat in martie 2009.
De la inceputul acestui an, grupurile financiare cu expunere pe regiunea Europei Centrale si de Est au solicitat o mai mare libertate in a transfera capitalurile intre statele din regiune si colaborare intre autoritatile de reglementare din aceste tari pentru o supraveghere consolidata.
Grupurile mama ale principalelor 9 banci cu capital strain au semnat, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%. Cele noua banci s-au mai intalnit in primavara acestui an la Atena pentru a aproba continuarea initiativei de la Viena.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.