El a explicat ca, printr-o intarire a politicii monetare, pentru a restrange cererea celorlalte produse in compensarea cresterii accizelor si al preturilor combustibililor, s-ar fi marit diferenta negativa a PIB fata de potential.
„Este incorect sa faci un asemenea trade-off. (…) Castigi la credibilitate si pierzi in alta parte. Este un mix pe care trebuie sa-l urmaresti. Sustenabilitatea dezinflatiei cred ca este mai importanta, chiar daca tintesti inflatia”, a explicat Isarescu, portivit Mediafax.
Guvernatorul sustine ca banca centrala ar fi avut mecanismele pentru a combate cresterea neasteptat de mare a accizelor la tutun, dar trebuia sa vada si ce alte dezechilibre s-ar fi putut crea.
„Ati vazut cat de mare e PIB negativ, deci inflatia la noi ar trebui sa mearga foarte jos. (…) E bine de cand stabilesti tinta sa ai de partea ta si guvernul, si politica fiscala”, a spus Isarescu.
El a punctat ca exista preturi cu mare rigiditate la cerere, dand ca exemplu painea si combustibilii, iar in aceste conditii BNR nu poate actiona asupra lor.
Oficialul bancii centrale a reamintit ca tintirea inflatiei nu presupune atingerea unui punct la finele anului, aratand ca multe state anunta doar un interval, fara o tinta centrala.
Potrivit directorului Directiei Statistica din Banca Nationala a Romaniei, Constantin Chirca, fara influenta preturilor la tutun si tigari rata anuala a inflatiei ar fi fost de 3% in octombrie, 3,09% in noiembrie si 2,79% in decembrie.
Tigarile si produsel din tutun s-au scumpit cu aproximativ 14% la inceputul acestui an, ca urmare a cresterii accizelor si a cursului de schimb la care se calculeaza aceastea de la 1 ianuarie. Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual. Inflatia s-a plasat la sfarsitul anului trecut la 4,74%, in afara intervalului tintit de BNR pentru al treilea an consecutiv.