El a precizat ca trebuie rediscutat daca obiectivul de adoptare a euro la 1 ianuarie 2015 mai este fezabil, dar ca BNR „se bate pentru el”.
„Ne-am exprimat punctul de vedere ca aceasta tinta, a adoptarii euro, poate sa fie de asemenea un catalizator pentru coerenta politicilor. Din acest punct de vedere il vom sustine, dar in momentul in care evolutiile duc in mod clar spre altceva si tinta nu mai este credibila, bineinteles ca trebuie sa o rediscutam, pentru ca un element esential al credibilitatii este realismul tintei”, a explicat Isarescu.
Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM-2 (Mecanismul European al Ratelor de Schimb), demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.
BNR a revizuit vineri prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.