Pentru anul acesta BNR estimeaza o inflatie intre 5 si 6%, iar pentru finalul anului viitor, 3,9%.
„Nu este suficient sa atingem insa un nivel scazut al inflatiei, ci trebuie sa ne mentinem la aceste cote, pe de alta parte, daca ne uitam la media anuala a inflatiei in cazul Romaniei si o raportam la celelalte state europene, observam ca nu exista diferente foarte mari”, a declarat seful bancii centrale.
Potrivit lui Isarescu, pentru ca Romania sa adopte euro in 2014, este nevoie, pe langa consolidarea inflatiei la un nivel scazut, de stabilitatea cursului de schimb si de implementarea reformelor structurale.
„Nivelul actual al cursului de schimb mi se pare mult mai sustenabil decat cel de acum cateva luni”, a mai spus guvernatorul BNR.
Referitor la cursul de schimb si la criza actuala de lichiditate din sistemul bancar, care ar putea implica majorarea substantiala a dobanzilor interbancare, Isarescu a aratat ca exista pericolul ca pe piata valutara sa intre capital strain pe termen scurt, atras de randamentele mari oferite de leu.
Guvernatorul BNR a mentionat ca sentimentul pozitiv al investitorilor pentru piata romaneasca ar putea fi contrabalansat de rapoartele negative pe care institutiile internationale le-au realizat cu privire la piata romaneasca.
In legatura cu cel mai recent raport Fitch privind riscurile asociate pietei bancare locale, Isarescu a declarat ca desi recunoaste ca exista o vulnerabilitate a sistemului bancar data de combinatia dintre deficitul de cont curent si instabilitatea de pe pietele financiare externe, concluziile agentiei de rating pot fi considerate ca excesive.