Si anii trecuti am avut cresteri de salarii peste productivitate, ceea ce a dus la marirea deficitului extern. Semnalele externe insa ne-au aratat ca deficitul nu mai poate fi adancit, iar temperarea cresterii diferentei dintre cerere si oferta nu se poate face decat prin cresteri salariale mai mici decat cele de productivitate, a mai spus Isarescu, in cadrul Forumului Bancar Roman, organizat de Finmedia.
Formula optima pentru a tine inflatia jos este temperarea cresterilor salariale, a mai spus Isarescu. „Majorarile salariilor nominale dincolo de cresterea productiei nu inseamna cresterea veniturilor reale. Daca spirala inflationista se declanseaza, cu cat cresc veniturile nominale, cu atat scade valoarea celor reale”.
Explicand adancirea aprecierii leului in vara si a deprecierii din ultima perioada, Isarescu a precizat ca atunci cand unui activ ii crestere valoare,a tendinta va fi in continuare de crestere, deoarece devine foarte atractiv. „Din aceste miscari de pendul, se ajunge la valoarea de echilibru”, a mai spus Isarescu.
Fluctuatiile de curs sunt greu de controlat, atunci cand contul de capital a fost liberalizat, a mai explicat guvernatorul BNR. Totodata, piata romaneasca e prea mica pentru fondurile aduse de investitorii speculativi, asa ca atunci cand au loc tranzactii cu volume importante de bani, cursul se misca puternic.
„Daca fondurile intra pe o piata insuficient de adanca, cursul se misca. Spre exemplu, la 1 miliard de euro intrati pe piata valutara, manage floating ramane o vorba in vant”, a mai spus Isarescu.
In ultimul timp, s-au creat structuri de consum si s-au distrus cele de investitii, a mai spus Isarescu, cererea fiind mai simplu de stimulat decat investitiile.