„Este greu de explicat acest lucru pentru ca orice om vrea sa creasca mai repede”, a adaugat acesta, in cadrul conferintei „Cei mai mari jucatori din economie”, organizata la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Isarescu a mai spus ca „spargerea unui balon, a unei bule speculative, e neplacuta si se pot face afirmatii ca toti au de pierdut intr-o criza”
„Daca cineva care a luat un credit si a trait bine pe credit nu mai trebuie sa-l dea inapoi? [b]Asta este criza[/b]. Orice criza are nu numai un caracter curativ si corectiv, are si un caracter educational”, a precizat guvernatorul BNR.
Referitor la cresterea economica accelerata, Mugur Isarescu a declarat ca „in momentul in care apasam prea tare pe acceleratie, cu acelasi motor, de fapt viteza mai mare nu aduce. Aduce consum mai mare de carburant, uzarea motorului, deteriorarea eficientei – apesi pe acceleratie, tot in Trabant esti, dar vrei sa te intreci cu un Mercedes, si apare riscul de accident, de derapaj. [b]Toate acestea sunt probleme ale crizei[/b]. Vrei sa mergi mai repede, schimbi motorul,cresti productivitatea, nu neaparat cresti consumul”.
„Vrem sa traim mai bine, vrem sa crestem mai repede. Pentru asta tot acolo revenim, la fundamentele cresterii economice – care nu sunt date de cresterea consumului, inca dominanta. Corectia trebuia facuta prin productivitate, munca eficienta, tehnologie, capital si economisire. Daca va uitati cine mai economiseste in tara asta o sa vedeti de ce pierdem cote de piata”, a precizat guvernatorul.
El a adaugat ca noi, ca romani, suntem importatori net de capital si vom mai fi o buna perioada de timp. Important este sa utilizam acest capital pe care il aducem din exterior pentru consum.
Isarescu este de parere ca Romania ar trebui sa intre pe o crestere economica solida si mai „plicticoasa”, care sa nu se bazeze doar pe explozia creditului de consum.
[b]Trecerea Bac-ului nu depinde doar de clasa politica[/b]
„Sa nu credem ca trecerea Bac-ului depinde numai de clasa politica, ca in clipa aceea facem o eroare de fond. Daca aruncam totul spre clasa politica nu am facut nimic. Trecerea Bac-ului tine de foarte multe lucruri, inclusiv de modelele pe care chiar societatea romaneasca le-a vandut in aceasta perioada”, a subliniat Mugur Isarescu.
„Copiii astia de la cine sa invete? Am scos in fata numai cateva [b]cohorte de mitomani[/b] care nici cel putin nu au avut bunul simt sa considere ca au castigat bani dintr-o intamplare a tranzitiei si nu din altceva”, a mai spus guvernatorul BNR.
„De unde sa invete copiii astia? Ei au invatat sa fraudeze cu telefonul”, a subliniat Isarescu.
Procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie, la nivel national, este de 44,47% inainte de solutionarea contestatiilor.
La Bac s-au inscris peste 200.000 de candidati, iar potrivit Ministerului Educatiei, 661 au fost eliminati in timpul testelor, pentru frauda.