„In final, banii de la FMI vor ajunge tot la BNR. Daca Ministerul Finantelor va cheltui aceasta transa pe plan intern, va vinde valuta catre BNR si va lua lei, iar moneda straina va intra in rezerva. Daca Finantele vor utiliza banii pe plan extern, va scuti rezerva BNR de anumite plati externe”, a spus Isarescu, citat de Mediafax, intr-o conferinta de presa organizata pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.
El a aratat ca o asemenea operatiune nu va avea efect inflationist, chiar daca presupune o emisiune de moneda.
„In contextul actual, reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara, bine cantarit, gradual, in economia romaneasca. Atunci impactul nu va fi inflationist, ci de sustinere a cresterii economice”, a spus Isarescu.
El considera ca este esentiala evitarea blocajelor platilor de catre Guvern, in contextul rigiditatilor cheltuielilor publice.
Guvernatorul BNR se asteapta ca Ministerul Finantelor sa nu vanda imediat valuta incasata, pe care ar fi bine s-o foloseasca ca un fond tampon.
„Nici Ministerul Finantelor nu se va grabi sa vanda toata valuta pe care o incaseaza, pentru ca un stoc de valuta la Finante este cel mai puternic argument ca ratele de dobanda la titluri de stat sa se apropie de noi si bancile sa vada mult mai modest avantajul in cumpararea titlurilor de stat. Noi am sugerat celor de la Finante sa pastreze stocul de valuta, asa cum si in trecut s-a pastrat stocul acela , Fondul de Dezvoltare….”, a afirmat Isarescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la TVR, ca va discuta, joi, cu reprezentantii FMI, despre posibilitatea ca transa a doua din imprumutul contractat de Romania sa fie indreptata spre bugetul de stat si nu spre BNR, asa cum s-a stabilit initial.
Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR. Potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI, institutia ar trebui sa vireze cea de-a doua transa, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (circa 1,9 miliarde euro) in luna septembrie, in functie de rezultatele primei evaluari si a performantelor economice pana la jumatatea anului.