Isarescu a mai spus ca nu poate da un orizont de timp in privinta reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO), precizand insa ca un moment bun de scadere va fi acela cand inflatia se va situa sub nivelul de 5%.
Nivelul actual al RMO (de 20% pentru creditele in lei si de 40% pentru cele in valuta) a fost una din cauzele care a condus la cresterea mare a datoriei externe private. „Corporatiile au recurs la finantari din afara, ceea ce a contribuit la cresterea datoriei externe a Romaniei”, a mai spus Isarescu.
In ceea ce priveste rata dobanzii de politica monetara, Isarescu a spus ca nu vede un motiv pentru care aceasta sa fie majorata semnificativ in intervalul urmator. O majorare a ratei dobanzii cheie ar insemna o limitare a creditelor in lei si o crestere a creditului in valuta, destul de riscant in aceasta perioada datorita fluctuatiilor valutare, a explicat Isarescu.
Pe de alta parte, o crestere a creditelor in valuta ar pune BNR in situatia de a limita aceste imprumuturi, ceea ce ar determina corporatiile sa se indrepte din nou spre creditari din afara si ar adanci datoria externa a Romaniei, a mai spus Isarescu.