Raportul a fost prezentat marti seara ministrilor Finantelor din zona euro, care au fost astfel informati ca criza de lichiditate risca sa bage Italia in insolventa, cu efecte devastatoare asupra monedei euro si celor mai mari economii europene, Germania si Franta.
Astfel, CE si BCE noteaza ca noul premier italian Mario Monti trebuie sa ia masuri urgente de combatere a fenomenului evaziunii fiscale, care are in Italia un impact estimat la 20% din PIB, conform Mediafax.
„Criza datoriilor de stat s-a mutat de la periferie catre Italia si alte state importante din zona euro. Presiunea asupra dobanzilor datoriilor de stat ale Italiei este foarte acuta, reflectand temerile tot mai mari ale investitorilor privind datoria publica mare a Italiei. Riscul unei crize de lichiditate suverana pot creste rapid in absenta unor masuri decisive. Dobanzile ridicate persistente cresc riscul unui val de vanzari masive de obligatiuni italiene. O criza de lichiditate ar putea deveni astfel o criza de solventa, ale carei repercusiuni pentru alte economii mari din zona euro ar fi foarte acute tinand cont de legaturile cu economia italiana”, se spune in raport.
Italia s-a imprumutat marti cu 7,5 miliarde euro de pe piata, cu scadenta la trei ani, conform sumelor tintite, insa [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/italia-se-imprumuta-tot-mai-scump-7-5-mld-euro-la-o-dobanda-record-de-aproape-8-71264/]dobanda acceptata de stat a fost de aproape 8%[/url], cu mult peste pragul de 7% considerat limita sustenabilitatii pe termen lung.