In Romania, doar sectorul constructiilor, unul dintre cele mai dinamice in prezent, inregistreaza un deficit de 400.000 de muncitori.
In schimb, in Italia lucreaza in prezent, cu forme legale, peste jumatate de milion de romani, insa numarul celor care muncesc la „negru” depaseste 1 milion de persoane, estimeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Italia, in studiul „Imigrare 2007”, dat recent publicitatii.
Muncitorii straini din Italia, printre care romanii sunt majoritari, realizeaza 6,1% din produsul intern brut al Italiei, incasarile bugetare anuale cu titlu de taxe si impozite achitate de catre straini totalizand 1,87 miliarde de euro.
Analistul Radu Limpede spune ca, dincolo de tensiunile sociale cu caracter xenofob si rasist determinate de cazul Giovannei, italianca de a carei ucidere este suspectat un roman de etnie rroma, impactul din punct de vedere economic al situatiei din Italia va fi unul redus. „Cei care lucreaza legal acolo nu au de ce sa se teama. Aceste tensiuni au legatura directa cu infractionalitatea si nu cu activitatile economice cinstite, legale, prestate de romani”, spune Limpede.
„Nici nu ar avea interesul italienii sa scape de romani”, explica analistul Matei Paun. „Romanii sunt cea mai numeroasa forta de munca importata de italieni. La costuri reduse, eficienta strainilor e maxima. Doar realizeaza 6,1% din PIB-ul Italiei, conform presedintelui Giorgio Napolitano. „In conditiile in care majoritatea presteaza servicii refuzate de italieni, de la constructii, la salubritate si servicii menajere, la salarii incomparabile cu cele cerute de italieni, Italia nu va fi interesata sa scape de ei”, afirma analistul.
Afacerile romanilor din Italia sunt reduse ca dimensiuni
In afara lui Iosif Constantin Dragan, romanul care a reusit sa construiasca in Italia un adevarat imperiu financiar in distributia de gaze, prin compania Butangas, romanii din Italia nu au afaceri mari, sau cel putin nu afaceri despre care sa stie.
„Cele mai multe business-uri sunt mici restaurante, ateliere de productie, in general afaceri in domeniul prestarilor de servicii, multe dintre ele avand drept tinta chiar emigrantii din Romania. Marea majoritate a muncitorilor romani din Italia sunt insa salariati”, spune analistul Matei Paun.
Veniturile romanilor din Italia variaza intre 500 si 1.500 de euro pe luna, estimeaza autoritatile italiene. Salariile sunt cu cel putin 30% mai mici decat ale italienilor fapt care, pentru patronii din peninsula, face ca oferta de munca din Romania sa fie extrem de interesanta. Iar lucrurile par sa mearga ca pe strune, cel putin pana in momentul „bombei” xenofobe explodata zilele trecute.
Conform unei statistici realizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Italia, conationalii nostri se afla pe primul loc in topul castigurilor trimise catre tarile de origine. Cei 555.997 de romani, reprezentand 15,1% din totalul imigrantilor, care lucreaza legal in Italia, au trimis in tara, anul trecut, peste 777 de milioane de euro din totalul de 4,3 miliarde de euro. Suma este cu 11,6% mai mare decat cea trimisa in 2005. In topul castigurilor transmise de imigranti, Romania este urmata de China si Filipine.
Napolitano: Fara imigranti, sistemul italian s-ar bloca
Conform autoritatilor italiene, la sfarsitul anului 2006, in Italia erau inregistrati 3.690.000 de straini stabiliti in conditii legale, atat cetateni comunitari cat si extracomunitari, cu 21,6% mai multi decat in anul precedent, si o incidenta de 6,2% in numarul total al populatiei Italiei. Referitor la tara de origine a imigrantilor, Romania detine primul loc, cu 555.997 de persoane, reprezentand 15,1% din totalul imigrantilor, fiind urmata de Maroc si Albania, cu 387.031, respectiv 381.011 de persoane. Totodata, studiul arata ca, din zece imigranti, cinci sunt est-europeni, patru sunt asiatici si africani si unul este american.
Faptul ca forta de munca provenita din imigrare a devenit o componenta de baza a economiei italiene a fost confirmat inclusiv de presedintele Napolitano, care a subliniat, in repetate randuri, ca „fara imigranti, sistemul italian s-ar bloca”, accentuand astfel importanta strainilor prezenti in Italia pentru motive de lucru.
„Trebuie facuta o diferenta intre cei care vin aici sa munceasca legal si cei care se ocupa de infractiuni. Nu vom avea nici un fel de toleranta pentru cei care vin in Italia sa jefuiasca, sa puna pietre de temelie la economia neagra, pe care incercam sa o eradicam”, a mai spus Napolitano.
Italienii fac afaceri de miliarde in Romania
In timp ce peste 1,5 milioane de romani au ales sa munceasca in Italia, in tara, italienii sunt printre cei mai importanti investitori. Ambasada Italiei la Bucuresti afirma ca din 1990 pana astazi, peste 17.100 societati italiene au fost inscrise la Registrul Comertului roman, cea mai mare parte intreprinderi mici si mijlocii, din care se estimeaza ca aproximativ 4.000 sunt in prezent operative.
Italia este unul din principalii investitori din Romania. Daca se are in vedere numai aspectul angajarii de forta de munca autohtona, Italia poate fi considerata primul investitor din Romania, cu peste 500.000 locuri de munca create aici direct de societati italiene sau indirect.
Investitile italiene in Romania s-au concentrat initial in industria lohn, a materiilor prime sau semiprelucrate aduse din Italia. In ultimii trei ani insa, capitalul italian a patruns puternic in Romania, fiind create contracte de tip joint-ventures in aproape toate domeniile de activitate, cele mai performante fiind cele din sistemul bancar, energie si infrastructura.
In ceea ce priveste sectorul bancar, pe piata romaneasca de capital sunt prezente principalele banci italiene. Banca Italo-Romana, proprietatea Grupului Veneto Banca, Banca di Roma, Unicredit Romania, San Paolo IMI Romania, Daewoo Bank, sunt doar cateva dintre ele. Alte banci italiene detin pachete de actiuni la banci romanesti, ca de pilda Monte dei Paschi din Siena la Alpha Bank Romania si Banca Popolare din Vicenza la Volksbank Romania. In ceea ce priveste celelalte sectoare economice, pe piata romaneasca deruleaza afaceri, printre altele, marile companii italiene Pirelli, Enel si Ansaldo.