- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Italienii măresc pensiile. Cu cât vor crește și de când

07 Oct, 13:11 • Anghel Valentin
Statul italian intenționează să mărească pensiile. Măsurile în acest sens vor fi aplicate anul viitor, când drepturile tuturor seniorilor ar urma să fie indexate cu 1,6 la sută, iar pensia minimă va urca la peste 620 de euro pe lună.
Italienii măresc pensiile. Cu cât vor crește și de când

Măsurile plănuite de guvernul de la Roma includ creșterea pensiei minime, de la 614,77 euro pe lună în prezent la peste 620 de euro de euro în 2025, potrivit stiridiaspora. În 2023, pensia minimă în Italia a fost de 598,61 de euro. Prin comparație, pensia minimă din România este 1.281 de lei, ceea ce înseamnă circa 256 de euro.

Tot pentru anul viitor, în Italia se anticipează indexarea tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor, cu 1,6 la sută.

Citește și Revolut solicită Meta să contribuie la restituirea banilor pierduți prin fraudele facilitate de platformele sale

Procentul majorării generalizate a pensiilor este mult mai mic față de cel aplicat anul acesta, 5,4 la sută, printre argumente fiind contextul scăderii inflației. Astfel, anul viitor, o pensie de 1.000 de euro va crește cu 16 euro, iar una de 1.500 de euro, cu 24 de euro.

Vârsta medie de pensionare în Italia este 64,2 ani, datorită posibilității de a ieși la pensie anticipat. Guvernul vrea însă o reducere a numărului de pensionări înainte de termen, pentru a evita dezechilibrele financiare din bugetul de stat. Astfel, se studiază varianta de neimpozitare a pensiilor pentru cei care continuă să lucreze, chiar dacă au atins vârsta de pensionare. Această măsură ar putea fi extinsă și la cei care au acumulat 42 de ani și 10 luni de contribuție.

În România, vârsta standard de pensionare este 65 de ani în cazul bărbaților și 62 de ani și două luni pentru femei. În cazul acestora din urmă, vârsta de pensionare va crește treptat, urmând să ajungă tot la 65 de ani în 20235.

Cresc pensiile, cresc și taxele?

Pe de altă parte, revenind la Italia, trebuie menționat și faptul că a revenit în actualitate problema majorării taxelor, însă, deocamdată, nimic nu este sigur la acest capitol. Ministrul Economiei a subliniat, recent, că pentru echilibrarea bugetului ar fi nevoie de ”sacrificii”, însă mai multe voci, inclusiv din interiorul guvernului, au criticat soluția creșterii taxelor.

În acest context, nu se poate anticipa în ce mod va reuși statul italian să încerce echilibrarea bugetului.

Citește și Sobele şi aragazele provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere. 83% dintre locuinţele europene se încălzesc cu combustibili fosili