- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Iuga, PwC: Urmeaza o perioada de consolidare in care afacerile neeficiente vor disparea

28 Oct, 00:01 • gecad.net
Piata bancara locala este foarte aglomerata pentru dimensiunile sale, asa incat ne putem astepta la preluari in perioada urmatoare. Sectorul companiilor mici si mijlocii va fi extrem de dinamic in urmatorii ani, iar valoarea totala a pietei de fuziuni si achizitii ar putea ajunge in 2008 la 7 miliarde euro, estimeaza Vasile Iuga, Country Managing Partner - PricewaterhouseCoopers Romania.
Iuga, PwC: Urmeaza o perioada de consolidare in care afacerile neeficiente vor disparea

Profilul lui Vasile Iuga pe KEY People

DB:

Cum credeti ca vor evolua fuziunile si achizitiile in 2008 pe piata locala?
VI: Piata a avut o crestere accelerata in ultimul timp. In S1 valoarea lor s-a triplat fata de aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la 4,85 miliarde euro. Evolutia a fost sustinuta de cresterea economica mare a Romaniei de pana acum, dar mai ales de asteptarile investitorilor ca ritmul acesteia se va mentine. Conform unui studiu publicat recent, ISI Deal Watch-Emerging markets – M&A Deal Activity, au avut loc 121 de tranzactii si cei mai multi investitori care au intrat pe piata prin fuziuni sau achizitii au venit din Franta, Austria, Cipru si SUA. Cred ca volumul trazactiilor pe acest segment va depasi 7 miliarde euro in 2008. Pana in 2010, valoarea totala a pietei poate ajunge la 9 miliarde euro.

DB: Luand in calcul actualul context al crizei, cum vedeti evolutia acestui segment?
VI: Pentru economiile emergente, criza financiara globala poate determina scumpirea creditelor, marirea deficitelor bugetare, diminuarea investitiilor straine directe precum si o scadere a burselor de valori. Toate aceste evolutii intaresc teama de risc a investitorilor, care devin reticenti in privinta bunurilor cu grad ridicat de risc, precum si in privinta pietelor emergente, din care face parte si Romania. Cred ca ar putea exista un declin in privinta numarului de tranzactii, fuziuni si achizitii pe pietele locale, dar sectoarele neconsolidate vor continua sa ofere multe oportunitati.

Asadar, pe piata companiilor de talie mica si mijlocie, dinamica ar putea ramane la fel de ridicata ca si pana acum, fuziunile si achizitiile nefiind afectate de criza financiara globala. In plus, investitorii puternici nu vor sta departe de pietele emergente deoarece acestea inca pot oferi pentru posibililele investitii un potential mare de crestere fata de economiile bine dezvoltate.

DB: In ce domenii va asteptati sa fie realizate cele mai multe fuziuni si achizitii?
VI: Ritmul de crestere a fost mai alert pe pietele imobiliara si financiara in Romania, comparativ cu alte tari din UE. Acestea au fost si sectoarele cele mai dinamice in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile. Alte domenii de interes sunt cel energetic, IT & telecom precum si industria farmaceutica. Daca tendintele de crestere confirmate pana acum se vor mentine, ne putem astepta la evolutii similare si in urmatorii ani, cu mentiunea ca pentru finele lui 2008 si inceputul lui 2009 e greu de preconizat care va fi evolutia sectorului imobiliar.

DB: Iar in ceea ce priveste piata bancara?
VI: Aici, numarul actorilor este deja foarte mare pentru talia pietei, asa incat ne putem astepta la preluari. La fel s-ar putea intampla in alte domenii. Oricum, urmeaza o perioada de consolidare in care afacerile neeficiente vor disparea.

DB:Referindu-ne acum la investitii straine, cum este privita de investitori piata locala, comparativ cu pietele din zona?
VI: Suntem in topul preferintelor acestora. Anul trecut, Romania s-a situat pe locul doi din grupul celor 12 noi tari membre UE, a ca destinatie preferata de investitori. Primele patru tari din top, in ordine, au fost: Polonia, Romania, Cehia si Bulgaria, care concentreaza impreuna 66% din totalul investitiilor din grup, ce a totalizat, in 2007, 47 miliarde euro. Investitiile realizate in Romania, de 9 miliarde euro in 2006 si 7 miliarde euro in 2007, reprezinta aproximativ jumatate din cele care au avut ca destinatie Polonia.

DB: Care sunt, in ochii investitorilor, avantajele si dezavantajele Romaniei, raportat la cele oferite de statele invecinate?
VI: Situarea geografica intr-o zona strategica, forta de munca bine pregatita, cu cunostinte solide mai ales in domeniile tehnologice, IT si inginerie, precum si acordurile bilaterale de protectie si promovare a investitiilor cu multe tari din lume: acestea ar fi avantajele.

La capitolul dezavantaje, as trece numarul mare de plati necesare pentru achitarea taxelor si impozitelor, cat si dezavantajele care tin de birocratie, cum ar fi cea aferenta angajarii fortei de munca si inregistrarii unei proprietati noi, care ingreuneaza semnificativ orice fel de activitate.

DB: Ce nivel al investitiilor estimati pentru intreg anul 2008?
VI: Anul trecut investitiile straine directe au scazut raportat la valoarea atinsa in 2006, pana la 7 miliarde euro, insa asteptarile pentru 2008 sunt mult mai optimiste. Pana la jumatatea anului avem deja investitii straine de 5 miliarde euro, asa ca la finalul anului ma astept sa se realizeze un volum de 8-10 miliarde de euro. Pentru stocul de investitii straine acumulate, cred ca se va depasi pragul de 50 de miliarde de euro.

Romania e dependenta de investitii straine directe in perioada 2008-2009, deoarece sunt pe de o parte cea mai sigura sursa de crestere durabila, iar pe de alta parte reprezinta un vehicul pentru transferul de know-how: tehnologii, proceduri si procese, structuri si culturi organizationale si, cel mai important, noi mentalitati. In plus, raman principala sursa de compensare a deficitului de cont curent, investitiile straine acoperind 42% din deficit in 2007.

DB:Care sunt domeniile de interes pentru investitorii care cer servicii de consultanta de la PricewaterhouseCoopers Romania, pentru a plasa fonduri in Romania?
VI: Pana acum, cele mai multe investitii s-au indreptat spre serviciile financiare, domeniul energetic, sectorul auto, IT si telecom, electronice, bunuri de consum, retail, infrastructura, constructii, real-estate, sectorul chimic si farmaceutic. Acestea au fost si domeniile de interes pentru investitorii care apeleaza la serviciile noastre de consultanta. Banca centrala are o statistica precisa, potrivit careia 30% din valoarea totala a investitiilor straine directe a fost atrasa de serviciile de productie; 24% de servicii financiare, urmand serviciile de retail si distributie, domeniile telecom si servicii postale, serviciile miniere, domeniul energetic si utilitatile.

Intr-un clasament al pietelor emergente atractive pentru investitori, Romania se situeaza pe locul 7 in ceea ce priveste societatile din sfera productiei si pe locul 4 in analiza companiilor din sectorul serviciilor.

DB: Cum estimati ca va fi ritmul de crestere economica la Romaniei, in perioada urmatoare?
VI: Economia Romaniei isi mentine ritmul de dezvoltare, avand in continuare cel mai mare potential dupa Rusia si Ucraina, cresterea PIB fiind sustinuta in special de avansul rapid al companiilor din domeniul bunurilord e larg consum, servicii, IT, produse industriale, servicii de sanatate si farmaceutice. Pe baza datelor disponibile pana in prezent, remarcam o temperare a cresterii in 2008 fata de anii precedenti, in special la capitolul profit si cifra de afaceri.

DB: Care va asteptati sa fie liniile de business care vor avea cel mai mare aport la cifra de afaceri a PwC in 2008?
VI: Am avut si ne asteptam sa avem in continuare cresteri importante in serviciile de audit financiar, consultanta fiscala si juridica si consultanta in afaceri, care au o pondere relativ echilibrata in cifra de afaceri a companiei. Oricum, perspectivele pentru piata de consultanta sunt foarte bune deoarece criza internationala a crescut nevoia pentru servicii de acest gen, in conditiile in care companiile se vor concentra mai mult pe eficientizarea proceselor interne.

DB: Ati observat in ultimul timp cresterea pronuntata a cererii pentru anumite tipuri de servicii?
VI: Criza fortei de munca din ultimul timp a crescut cererea pentru serviciile de resurse umane. Acestea sunt din ce in ce mai solicitate in contextul actual al crizei fortei de munca si al schimbarilor structurale, tehnologice, de procese si proceduri, dar mai ales al schimbarilor culturale si de mentalitate, cu care se confrunta companiile din toate domeniile.

DB: Ce crestere estimati pentru cifra de afaceri din Romania in 2008, raportat la anul anterior?
VI: La finele anului anului financiar 2007, deci 30 iunie 2007, aveam o cifra de afaceri de 40,5 milioane dolari. Pentru anul financiar incheiat la 30 iunie 2008 cred ca aceasta a crescut cu circa 40%, ceea ce inseamna ca ne-am mentinut ritmul anual de cresterii din ultimul timp, si ca ne pastram pozitia de lider de piata.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...