- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Jackpot pentru buget: Cum vrea Guvernul sa castige la jocuri online

19 Aug, 00:07 • razvan.codorean
Guvernul vrea sa oblige patronii jocurilor de noroc de pe Internet, de la poker la pariuri si bingo, sa plateasca la stat intre 5% si 10% din castiguri, in speranta ca astfel vor fi stransi anual cateva zeci de milioane de euro dintr-o afacere in care se invart intre 500-800 milioane de euro.
Jackpot pentru buget: Cum vrea Guvernul sa castige la jocuri online

Peste 500.000 de romani s-au inregistrat, anul trecut, pe site-urile de gambling disponibile in Romania, arata datele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR). Romanii au jucat, in medie, circa 80 de euro lunar.

Statisticile AOCR arata ca piata gamblingului online romanesc a crescut cu 20% in 2010, iar in acest an ar putea inregistra un avans chiar mai puternic, pe masura publicitatii agresive facute in media.

„Din datele estimative, putem vorbi de o piata de 500 milioane de euro in prezent, care creste cu procente importante de la an la an. In 2-3 ani, isi va dubla valoarea”, afirma Sorin Constantinescu, presedintele AOCR.

 40% dintre jucatori prefera pokerul, 20% pariurile online, iar restul celelalte jocuri de noroc.
[img=1951][/img]

„Sunt tot mai multi jucatori atrasi de perspectiva unor castiguri peste noapte. Multi sunt atrasi de succesul unor jucatori precum Daniel Negreanu, care a castigat 11 milioane de euro din poker. Este jucatorul cu cele mai mari castiguri din istorie”, a spus Sorin Constantinescu.

Guvernul isi vrea si el partea din aceasta afacere. Si asta mai cu seama ca site-urile de gambling online nu platesc, practic, niciun impozit in Romania. Cele mai multe sunt inregistrate in paradisuri fiscale.

PokerStars, de exemplu, are sediul central in Insula Man, Full Tilt Poker in Irlanda, iar iAbsolute Poker  in Costa Rica. Coincidenta sau nu, acestea sunt printre cele mai mari site-uri de poker on-line din lume care activeaza si in Romania.

Executivul a aprobat, recent, normele de aplicare la Legea nr. 246/2010 care reglementeaza activitatea in acest domeniu. Astfel ca statul vrea sa le impuna organizatorilor de jocuri de noroc online, sa plateasca o taxa intre 5% si 10% din incasari, de pe urma carora spera sa adune cateva zeci de milioane de euro anual. Detalii cititi [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/febra-jocurilor-de-noroc-500-000-de-romani-in-goana-dupa-bani-pe-internet-61148/]aici[/url].

Pentru a reusi sa ii impoziteze, Guvernul le-a impus firmelor sa isi deschida puncte de lucru in Romania si sa prezinte bilantul fiscal.

[b]Va incerca Boc sa reglementeze Internetul?[/b]

Decizia Guvernului de a impozita operatorii de jocuri online a starnit reactii pro si contra. Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR), a declarat ca masura este una foarte buna, in conditiile in care aceste firme fac concurenta neloaiala cazinourilor si salilor de jocuri cu sediu in Romania.

„Asa cum noi, cazinourile, platim impozite statului, trebuie ca toata lumea sa le plateasca. In plus, odata intrate in legalitate, aceste firme vor putea fi trase la raspundere in cazul unor nereguli. Altfel, jucatorul roman va fi neprotejat, ca pana acum”, a spus Constantinescu.

„Online-ul poate fi controlat mai usor, pentru ca platile se fac online. Astfel, toate tranzactiile pot fi luate in calcul la impozitare”, a precizat expertul.
[img=1950][/img]

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ca masura obligarii firmelor sa isi deschida sediu in Romania face parte din strategia de combatere a evaziunii fiscale.

“Noi dorim ca societatile sa fie monitorizate prin prisma spalarii banilor. Pe subiectul jocurilor de noroc nu exista o directiva europeana. Noi, statul roman, avem motivele noastre, in primul rand spalarea banilor, tot ce inseamna partea de evaziune”, a spus Dragoi.

Organizatorii de jocuri de noroc online au protestat la decizia Guvernului de la Bucuresti, sesizand Comisia Europeana. Iar raspunsul a venit imediat. Executivul de la Bruxelles a declarat ca deciziile Romaniei incalca aquis-ul comunitar.

Intr-o scrisoare trimisa la Bucuresti, autoritatile europene au cerut modificarea legislatiei. Daca nu se va conforma, Romania risca infrigementul, adica blocarea fondurilor europene si un proces la Curtea Europeana de Justitie.

“Este o speta delicata. Fiecare parte are dreptatea sa”, spune analistul Cristian Dinulescu. “Guvernul incearca sa impoziteze o afacere in care sunt implicate sute de milioane de euro platiti de contribuabilii romani, dar sa nu uitam ca business-ul se desfasoara online. E ca si cum Guvernul Boc ar vrea sa oblige toate firmele care activeaza pe Internet sa ii plateasca un impozit, ceea ce este imposibil”, a explicat acesta.

[b]Cum va fi rezolvata dilema?[/b]

Daca organizatorii de jocuri de noroc online nu se vor conforma noilor reguli, nu este exclus ca Guvernul sa decida blocarea IP-urilor si tranzactiilor financiare derulate cu aceste firme, pe teritoriul Romaniei. Si americanii au incercat acest lucru, insa fara succes.

Potrivit Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, statul a pierdut peste 100 de milioane de euro anual pentru ca nu a avut reglementari.

„Asemenea masuri de blocare a unor site-uri web prin intermediul furnizorului de servicii Internet constituie o masura de cenzura a continutului media on-line, masura ce ridica probleme serioase in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si in special a dreptului la libera exprimare”, au avertizat, [url=http://economie.hotnews.ro/stiri-it-9466489-blocarea-unor-site-uri-web-jocuri-noroc-prin-intermediul-furnizorilor-internet-este-masura-cenzura-avertizeaza-mai-multe-asociatii.htm]intr-un comunicat[/url], reprezentantii organizatiilor neguvernamentale Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor – ANISP, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR – CH),  Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI si ActiveWatch.

[b]Cine ii protejeaza pe romani?[/b]

FBI a inchis, recent, trei dintre cele mai mari site-uri de poker on-line din lume, PokerStars, Full Tilt Poker si Absolute Poker, proprietarii acestora fiind acuzati de frauda bancara si spalare de bani.

„Ancheta FBI ar trebui sa reprezinta un semnal de alarma pentru autoritati. La noi, firmele care dezvolta asemenea jocuri au ajuns sa invadeze televiziunile si sa atraga milioane de creduli”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

“Au invadat televiziunile romanesti cu publicitatea lor agresiva, de sute de mii de euro. Se folosesc de glorii sportive, de personalitati, pentru a promova falsa impresie ca poti deveni bogat peste noapte”, spune acesta.
[img=1952][/img]

Agathon mentioneaza ca dincolo de pierderile personale, ale celor care cred in iluzia castigurilor online, „si statul pierde zeci de milioane de euro, pentru ca aceste firme nu platesc niciun fel de impozit in Romania, desi desfasoara afaceri infloritoare aici. Reprezentantul organizatiei patronale crede ca „aceasta problema trebuie sa fie reglementata cat mai curand”.

Potrivit datelor AOCR, statul a incasat, anul trecut, din piata de gambling romaneasca echivalentul a 250 milioane de euro.

Cum va fi rezolvat diferentul dintre Guvern si Executivul de la Bruxelles? In prezent, se poarta discutii, iar un raspuns l-am putea avea abia in toamna.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci