Cu o experienta de 34 de ani in prefabricate, Bengt Jansson a condus peste 40 fabrici si a fost timp de 8 ani CEO la Consolis.
El a preluat pozitia actuala in Romania in septembrie 2008, cand Oresa, prin subsidiara Sonriso Investments SRL a cumparat de la Somaco SA cele mai mari 3 sucursale (din 7 cite avea la momentul respectiv). Sucursalele preluate detin fabrici la Buzau, Roman si Adjud cu balastiere proprii. Tranzactia de 32,5 mil. euro a implicat si preluarea tuturor celor 500 de angajati, activelor, clientilor acestor sucursale, proiectelor in derulare cat si a brandului Somaco.
Cele trei sucursale au insumat o cifra de afaceri de circa 20 mil. euro in 2008. Piata locala a prefabricatelor din beton, estimata la 150 mil. euro, este disputata in principal de 9 companii: Somaco, Consolis, Prescon, SWU, Europrefabricate, Macon, Simbeton si nou-intratii Bauelemente si Ergon.
Prefabricatele pot fi folosite in toate tipurile de constructii ca infrastructura (conducte, poduri, cale ferata, stalpi electrici), in segmentul non-rezidential (fabrici, birouri, centre comerciale, parcari, hoteluri, spitale) si in segmentul rezidential.
DailyBusiness.ro: Cum vi se pare piata locala de prefabricate, in comparatie cu celelalte piete europene?
Bengt Jansson: Gradul de penetrare al prefabricatelor in Romania este foarte scazut. Anul trecut, din estimarile mele, doar 5% din cladirile ridicate au fost construite din prefabricate. In Finlanda, de exemplu, prefabricatele acopera peste 80% din totalul constructiilor de cladiri inalte.
DB: Va ajunge si Romania la nivelul din Finlanda?
BJ: Niciodata, pentru ca Finlanda are cea mai mare rata de utilizare a prefabricatelor. In plus, in Romania clima nu este la fel de rece ca in Finlanda. Calitatea prefabricatelor nu este afectata de conditiile meteo, pentru ca se realizeaza in conditii tinute sub control, in fabrici.
DB: Atunci, ce evolutie prevedeti pentru piata din Romania?
BJ: Romania va avea nivelul de penetrare al prefabricatelor din Germania in 15 ani. Acolo, pe totalul constructiilor, prefabricatele reprezinta 50%, iar pe segmentul rezidential – 30%. In Romania, pe segmentul rezidential, ponderea prefabricatelor este de 0%, iar pe cel non-rezidential, al supermarketurilor si depozitelor, ajunge pana la 50%. In 5 ani vom tripla rata de pentrare a prefabricatelor in Romania.
DB: Cum se va realiza acest lucru?
BJ: In Romania, la fel ca si in celelalte tari ex-sovietice, nu s-a mai construit nimic din prefabricate dupa caderea URSS. In celelalte tari precum Letonia si Polonia, unde am fost prezent prin Consolis, la inceput prefabricatele au fost folosite la construirea de supermarketuri, depozite, cladiri de birouri si abia la urma pe segmentul rezidential. La fel se va intampla si in Romania.
DB: Ce opinie aveti cu privire la calitatea prefabricatelor utilizate in Romania la majoritatea blocurilor construite in perioada comunista?
BJ: Nu stiu exact ce calitate au, dar pot sa spun ca prefabricatele folosite la construirea de blocuri in Germania de Est au o calitate scazuta, prezinta multe gauri.
DB: In acest sens, in Romania autoritatile au demarat un program de reabilitare termica a cladirilor. Ce opinie aveti ?
BJ: Depinde ce va urmari mai exact acest program. Daca se vor cheltui bani doar pe izolarea termica a peretilor, atunci va fi mai ieftin decat sa le darame si sa le construiasca din nou. Dar daca se va urmari si izolarea acoperisurilor si inlocuirea instalatiilor, va fi mai ieftin sa se ridice altele noi.
DB: Ce alti factori ar putea stimula piata prefabricatelor din Romania?
BJ: Migratia populatiei din zona rurala in orase sau imbatranirea populatiei. In Finlanda, in anii ’60, a avut loc o migratie masiva a locuitorilor de la sate la orase, astfel incat s-au folosit foarte mult prefabricate pentru constructia rapida si ieftina de locuinte. In prezent, cei in varsta prefera sa stea la bloc, pentru mai mult confort si pentru ca sunt mai aproape de magazine si spitale.