Eureko Pensii administreaza in prezent un fond de pensii obligatorii cu peste 302.000 de participanti (pentru care se incaseaza contributii) si administreaza active in valoare de peste 120,3 milioane de lei.
Totodata, compania administreaza un fond de pensii facultative care avea, la finele lui noiembrie, aproape 2.000 de participanti si active de 408.000 de lei.
DailyBusiness.ro: Ce cota de piata estimati pentru anul 2010 pe segmentul pensiilor private obligatorii si pe cel al pensiilor facultative?
Besim Jawad: In 2010 vom continua sa ne consolidam pozitia, atat pe piata pensiilor private, cat si pe cea a celor facultative. Fuziunea cu fondul de pensii KD, care estimam ca se va finaliza la sfarsitul celui de-al doilea semestru al lui 2010, va aduce Eureko Pensii 8.000 de noi participanti si va creste valoarea activelor companiei cu aproximativ 3 milioane lei.
DB: Cum influenteaza piata alocarea aleatorie a participantilor?
BJ: Este posibil ca regulile privind alocarea participantilor prin loterie sa se schimbe in urmatorul an. Acest lucru va afecta in mod evident dinamica pietei. In cazul in care regulile raman neschimbate, in urma fuziunii cu KD cota noastra de piata va ajunge la 7% din perspectiva numarului de participanti (consolidandu-ne pozitia de nr 5 pe piata) si 5,5% din perspectiva activelor nete (consolidandu-ne pozitia de nr 6 pe piata).
DB: Cum vedeti structura pietei in 2010?
BJ: In 2010, piata pilonului 3 va continua sa fie in mare parte retail, in conditiile in care, conform estimarilor specialistilor, ne putem astepta la o imbunatatire a economiei in a doua jumatate a anului, sau chiar in ultimul trimestru. Astfel, telul nostru in 2010 este sa atingem o cota de piata de 2% pana la sfarsitul anului.
DB: Care este bilantul companiei pe segmentul de pensii private in 2009?
BJ: Pe piata pensiilor private, numarul participantilor a crescut in mod semnificativ, cu 44.045 de noi participanti. Acest fapt se datoreaza in mare parte preluarii fondului de pensii Bancpost (25.955 de participanti). 2009 a fost in acelasi timp si anul in care am lansat fondul de pensii facultative Eureko Confort. Segmentul corporate (pachetele de pensii facultative acordate de angajatori salariatilor) a fost aproape „inghetat” in 2009, majoritatea vanzarilor realizandu-se pe segmentul retail. Din acest motiv, cresterea pilonului 3 a fost foarte redusa in 2009. Cu toate acestea, datorita parcursului bun al afacerii pe retail, am inscris 1.975 participanti activi pana la sfarsitul lui noiembrie, atingand o cota de piata de 1,1%.
DB: In 2009 ati fost una din companiile cele mai active pe piata fuziunilor. Aveti in vedere fuzionarea cu alte fonduri de pensii obligatorii, in 2010?
BJ: Piata pensiilor private a trecut printr-un proces de consolidare in ultimii 2 ani. In momentul de fata, daca vom avea sau nu, si cand vom avea o noua etapa de consolidare a pietei, depinde de felul in care vor evolua regulile loteriei. Spun asta deoarece sunt inca prezente pe piata companii mai mici, a caror pozitie depinde de volumele pe care le primesc prin intermediul loteriei. Daca nu vor mai primi in mod automat participanti in acest mod, viitorul acestora este incert si ar putea conduce la iesirea lor de pe piata. Pozitia Eureko si puterea sa de distributie sunt suficient de puternice pentru a se mentine, indiferent de sistemul de loterie, si nu excludem posibilitatea achizitionarii unui nou fond de pensii, daca aceasta oportunitate ni se va prezenta.
DB: Ce masuri ati implementat pentru cresterea eficientei companiei, pe fondul crizei?
BJ: In 2009 am pus accentul pe optimizarea costurilor, aceasta trebuind de altfel sa fie o preocupare permanenta a companiilor si nu doar una generata de criza. Ca si celelalte companii, Eureko si-a revizuit bugetul si cheltuielile si a cautat cele mai eficiente metode de a utiliza resursele. Mai exact, am incercat sa obtinem cele mai bune rezultate la cele mai eficiente costuri.
Totodata, pentru companiile de pensii a fost clar de la inceput faptul ca va dura cativa ani pentru a atinge punctul de break even, iar Eureko nu este o exceptie. Totusi, provocarea este sa mentinem pierderile la un nivel minim, astfel incat sa atingem punctul de break-even in perioada stabilita. Asa cum mentionam mai devreme, una dintre principalele amenintari in aceasta directie este modul in care vor evolua contributiile.
DB: Exista companii care au renuntat la oferirea de pensii facultative angajatilor, pe fondul adancirii crizei financiare?
BJ: Companiile si-au inghetat pachetele de beneficii pe fondul crizei, decizie ce a afectat in mod vizibil pensiile facultative. Din fericire, aceasta piata nu este exclusiv corporatista. Ca efect secundar al crizei am observat un interes crescand din partea clientilor individuali pentru achizitionarea acestui produs, fara a primi ajutor din partea angajatorului. In ceea ce ne priveste, am inceput vanzarea pensiei facultative Eureko Confort in primavara lui 2009, iar pana in acest moment nu ne-am confruntat cu situatii in care companiile au decis suspendarea contributiilor pentru angajatii lor.
DB: Ce plasamente noi vizati pentru fondurile proprii in anul 2010, asa incat sa reusiti sa imbunatatiti randamente pe care le obtineti pentru clientii proprii?
BJ: Avand in vedere cadrul legal, principala categorie de active in care vom investi vor fi titlurile de stat si pe langa ele vom incerca sa profitam de asteptata crestere, cel putin pe termen scurt, a pietei de capital, ceea ce va face ca ponderea expunerii noastre pe piata de actiuni sa creasca putin. De asemenea, suntem interesati sa ne diversificam expunerea si pe alte categorii de active in masura in care legislatia ne va permite.
Marele risc al anului 2010: inghetarea contributiilor la pensii private
DB: Care vor fi principalele evenimente care vor influenta piata pensiilor private in 2010, si cum credeti ca vor influenta acestea afacerile companiei?
BJ: Printre principalele evenimente ce vor influenta piata pensiilor private in urmatorul an putem mentiona noua lege a pensiilor, ce va aduce 250.000 de noi participanti la sistemul pensiilor private, sau noile reguli privind aderarea participantilor la fondurile de pensii.
DB: Si care vor fi marile dificultati intampinate de companii?
BJ: Una din dificultatile cu care s-ar putea confrunta companiile este posibilitatea inghetarii contributiilor la pensii private la 2%. Acest lucru ar fi devastator. Alta problema se refera la legea privind garantarea randamentului fondurilor in raport cu rata inflatiei. Exista riscul ca aceasta garantare la rata inflatiei sa fie introdusa, desi consider ca fiind clar deja ca aceasta lege nu este in interesul nimanui si cu atat mai putin in interesul participantilor.
DB: Cum credeti ca va afecta preconizata crestere a somajului afacerea cu pensii private obligatorii si facultative in 2009 si 2010?
BJ: Rata in crestere a somajului a afectat sistemul pensiilor private de la inceputul crizei economice, in conditiile in care aceasta afecteaza in mod direct conturile participantilor. Estimarile analistilor financiari indica semne ale revenirii economiei nu mai devreme de a doua jumatate a lui 2010 si faptul ca rata somajului va incepe sa scada cu o oarecare intarziere fata de momentul revenirii economiei. Astfel, putem estima ca disponibilizarile vor continua sa afecteze conturile participantilor la sistemul pensiilor private si in urmatorul an. Doar in ultimul trimestru al lui 2010 influenta lor va incepe sa descreasca.
DB: Cum au evoluat conturile goale in ultimul timp?
BJ: Procentul participantilor care si-au suspendat contributiile creste de la luna la luna, iar la sfarsitul lui 2009, estimam ca va atinge aproximativ 32-33% pentru intreaga piata, un procent strans legat de rata crescanda a somajului si de criza economica cu care ne confruntam. In ceea ce priveste conturile total goale, conturi in care nu au fost transferate deloc contributii, inca de la lansarea sistemului, acest numar a fost intr-o continua descrestere si a atins 7% la nivelul intregii piete. Estimam ca nivelul va continua sa coboare si in 2010.
DB: Ce evolutie preconizati pentru finalul acestui an si pentru anul viitor, comparativ cu 2009?
BJ: Ne putem astepta ca procentul participantilor inactivi sa continue sa se deterioreze cu inca 4% in 2010 si doar in ultimul trimestru al anului va arata semne de revenire. Consideram ca procentul participantilor ne-platitori se va mentine aproximativ la acelasi nivel ca la sfarsitul lui 2009.
DB: Teoretic, ce se intampla cu conturile de pensii facultative in cazul carora plata a fost suspendata?
BJ: Sistemul pilonului 3 protejeaza contul participantului ajuns in aceasta situatie. Mai exact, conturile pentru care plata contributiilor a fost intrerupta pentru 3 luni consecutive sunt suspendate de catre administrator pana in momentul in care participantul decide sa reinceapa plata. In perioada suspendarii, administratorul continua sa investeasca banii acumulati in contul participantului.