Traderul SocGen si-a facut studiile la Universitatea din Lyon II, scoala superioara cotata in Franta drept o universitate de liga a doua, sub nivelul Grande Ecole, scoala de unde marile institutii financiare din Franta isi recruteaza oamenii pentru pozitii de top management, conform Bloomberg.
„Kerviel a vrut sa arate ca este la fel de bun precum ceilalti si dorea ca toata lumea sa ii recunoasca geniul financiar”, a declarat, intr-o conferinta de presa, procurorul Jean Claude Marin, care ancheteaza cazul Societe Generale.
Pierderile generate de Jerome Kerviel bancii Sociere Generale au fost realizate pe piata contractelor futures, unde traderul avea dreptul sa faca tranzactii in numele bancii, expunerile putand urca pana la 500 milioane de euro pe zi.
Intervievat de procurori, Kerviel a admis ca s-a folosit de posibilitatile conferinte de functia sa, pozitiile deschise de el pe pietele financiare totalizand 50 de miliarde de euro.
Scopul lui Kerviel nu era sa castige bani in folosul propriu, ci pentru banca, asa incat sa isi impresioneze angajatorii, a mai spus Marin. Traderul s-a folosit de cunostintele dobandite in cei sase ani in care lucrase in back-office-ul bancii, atunci cand a efectuat tranzactiile care au dus la paguba de 4,9 mld.euro. De multe ori, acesta s-a folosit de parolele unora dintre colegi, acoperindu-si deal-urile cu tranzactii fictive si documente falsificate.
Jerome Kerviel a fost promovat trader in urma rezultatelor bune obtinute in pozitia pe care o ocupa in back-office, desi de regula banca isi selecta traderii direct din facultate, in functie de rezultalele obtinute la matematica si finante, care trebuie sa fie excelente, a spus Jean Pierre Mustier, seful diviziei de investitii a Societe Generale.
Kerviel a inceput sa lucreze la Societe Generale in 2000. „A fost promovat pe baza politicii noastre de promovari sociale, o politica pe care o avem de 150 de ani”, a spus, la randul sau, Daniel Bouton, presedintele Societe Generale, intr-o conferinta de presa.
Jerome Kerviel lucra la biroul Delta One al Societe Generale, specializat in tranzactii futures pe pietele de capital europene. Sarcina sa era aceea de a arbitraja diferente mici de pret intre contracte si nu de a face pariuri pe evolutiile pietei, a mai spus Mustier.
Pozitiile deschise de acesta, in special pe indicii Dax si Stoxx 50, inregistrasera pierderi de 1,4 miliarde de euro, atunci cand Societe Generale a descoperit frauda. Oficialii bancii au declarat ca pierderile aditionale suferite de banca pe pietele europene, ca urmare a actiunilor lui Kerviel, au insemnat alte 3,4 miliarde euro.
Frauda produsa de Kerviel este cea mai mare din istoria bancara. Speculatiile aparute pe piata dupa anuntarea pierderilor Societe Generale, sustin ca banca ar fi devenit o „prada” usoara pentru investitori, putand avea soarta unei alte institutii financiare, ABN Amro, ale caror divizii au fost vandute anul trecut mai multor investitori. Societe Generale se confrunta acum cu o capitalizare redusa.
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a spus ca o parte a vinei revine top managementul bancii, format din presedintele Daniel Bouton si vicepresedintele Philippe Citerne, care au permis ca aceasta frauda sa se produca.