- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Joaca de-a fiscalitatea: Videanu relanseaza discutiile despre cota unica

11 Mar, 13:28 • razvan.codorean
Coalitia de guvernare ia in calcul mai multe masuri fiscale, printre care si posibila reducere a cotei unice. Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu (foto) a declarat, vineri, ca in prezent are loc o analiza pe acest subiect.
Joaca de-a fiscalitatea: Videanu relanseaza discutiile despre cota unica

„Cota unica este una din taxele cu impact psihologic major asupra unui investitor”, a spus Videanu, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

„Contributiile sociale sunt foarte important a fi reduse, pentru ca, teoretic, se spune ca reducerea contributiilor incurajeaza gradul de ocupare, dar nu sunt un naiv sa cred ca reducerea contributiilor cu un punct sau doua procentuale este cea care va determina de maine cresterea gradului de angajare in Romania. Fals”, a adaugat omul politic.

Masurile fiscale, printre care si posibila reducere a CAS-urilor, vor fi discutate in urmatoarele saptamani in cadrul coalitiei, a mai precizat liderul liberal democrat.

Adriean Videanu a declarat ca Romania va iesi din recesiune dupa primul trimestru, insa criza „va mai avea efecte perverse, secundare”.

El si-a exprimat convingerea ca este necesara o politica guvernamentala care sa vizeze cresterea economica si care trebuie abordata „cu incredere si mai mult curaj”.
[quote=Adrian Videanu, prim-vicepresedinte PDL]Relaxarea fiscala trebuie sa fie de natura socului[/quote]
„Eu as vedea setul de politici fiscale care sa se adreseze nu numai unei singure taxe, trebuie o analiza mult mai completa, o vad inclusiv cu ceea ce inseamna incurajarea fluxurilor de capital strain. Probabil, in urmatoarea doua saptamani vom discuta in coalitie”, a mentionat fostul ministru al Economiei.

„Eu cred intr-un pachet de masuri care sa duca la cresterea increderii in economia nationala, la atragerea fluxurilor de capital straine si la incurajarea capitalului autohton. Toate sunt vizate”, a mai spus acesta.

Declaratiile lui Videanu vin dupa ce autoritatile au declarat, in repetate randuri, ca nu se pune problema modificarii principalelor taxe (TVA si cota unica) in 2011.

Intre cota unica si impozitul diferentiat

Dezbaterile in jurul nivelului cotei unice dateaza de ani de zile. Dupa ce Ungaria si Bulgaria au introdus o cota de 10%, oamenii de afaceri si unii politicieni au afirmat ca este necesar sa procedam la fel, pentru ca Romania sa nu piarda la capitolul competitivitate in fata investitorilor straini. Inclusiv Adriean Videanu a declarat, anul trecut, ca vede o cota unica de 12%.

Daca in mediul de afaceri, opinia este generala, reducerea cotei unice la 10% fiind vazuta, alaturi de scaderea TVA si a CAS-urilor, drept singurele masuri care pot impulsiona economia, in mediul politic opiniile sunt impartite.

PNL cere reducerea cotei unice la 10%, PSD vrea un impozit progresiv, in timp ce liderii PDL par sa incline spre o mentinere a acesteia la 16%.

Sa nu uitam ca presedintele Basescu s-a exprimat transant – cota unica trebuie mentinuta la nivelul actual in absenta unor surse alternative de finantare pentru buget. Experienta politica arata ca PDL a urmat tot timpul directivele venite de la Palatul Cotroceni.

Reprezentantii PNL au afirmat ca reducerea cotei unice ar da o gura de oxigen mediului de afaceri si ar creste interesul investitorilor straini pentru Romania.

Liberalii spun ca, chiar si in conditiile unei scaderi intr-o prima faza a incasarilor la buget, problema poate fi compensata de obtinerea unor venituri suplimentare din alte surse, printre care privatizarea companiilor de stat si reducerea in continuare a cheltuielilor cu aparatul bugetar.

Si social democratii par dispusi sa sustina o cota unica mai mica, chiar daca militeaza in principal pentru introducerea unei cote de impozitare progresive, care, in opinia lor, ar incuraja munca si creste incasarile bugetare.

Relevanta, din acest punct de vedere, este pozitia reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, unul dintre personajele importante cu care defileaza PSD-ul. Acesta a declarat ca introducerea unei cote progresive nu este de actualitate.

Consens in privinta scaderii contributiilor sociale?

Una dintre masurile de natura fiscala in care atat Puterea cat si Opozitia par sa fie de acord, cel putin la nivel declarativ, o reprezinta scaderea contributiilor sociale.

PSD a anuntat ca vrea reducerea graduala a CAS cu 5,5% pentru angajatori si cu 4,5% pentru angajat (in 2011 cu 3% la angajator). PNL, pe de alta parte, a anuntat ca vrea reducerea integrala a CAS, pentru angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza persoane aflate de peste trei luni in somaj.

Si democrat-liberalii s-au pronuntat pentru reducerea CAS-ului. Premierul Emil Boc a anuntat ca acestea ar putea fi reduse din a doua parte a anului, in functie de evolutia economiei.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la randul sau, ca reducerea contributiilor sociale este absolut esentiala.

In prezent se platesc cote de contributii sociale de 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate sunt de 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, iar cele la bugetul asigurarilor pentru somaj sunt de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...