- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Jocurilor Olimpice de la Londra vor stimula economia britanica pana in 2015

23 Aug, 14:17 • Redactia DailyBusiness
Organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice la Londra 2012 va stimula economia britanica cu 5,33 miliarde lire sterline pana in 2015, prin imbunatatirea imaginii tarii gazda pe plan international, potrivit unui raport al Visa Europe.
Jocurilor Olimpice de la Londra vor stimula economia britanica pana in 2015

Pe termen scurt, Marea Britanie a beneficiat de o injectie imediata de capital in valoare de  804 milioane lire sterline in cele sapte saptamani de desfasurare a evenimentului, dintre care 749 milioane lire sterline reprezinta cheltuielile efectuate de turistii din strainatate. Se estimeaza ca aceasta evolutie va conduce la cresterea activitatii economice cu 1,2 milioane lire sterline, reprezentand echivalentul a circa 3,5% din avansul economiei britanice in 2012.

„Majoritatea studiilor care au evaluat impactul unor evenimente majore precum Jocurile Olimpice si Paralimpice asupra oraselor gazda au aratat potentialul de manifestare a unei [b]influente prelungite asupra economiei[/b]. Punctul de plecare al acestui fenomen, denumit adesea „efectul de mostenire”, este imbunatatirea profilului international al tarii gazda ca urmare a expunerii extinse in presa internationala si a beneficiilor aduse de recomandarile facute de vizitatori atunci cand se intorc acasa”, se arata in raportul „Materializarea unei ocazii de aur – impactul cheltuielilor si impactul economic al Jocurilor Olimpice si Paralimpice, Londra 2012”.

In perioada 2013 – 2015, cheltuielile turistilor vor fi mai ridicate cu 2,74 miliarde lire sterline, respectiv cu circa 18%, comparativ cu estimarile realizate pentru aceeasi perioada de timp in cazul in care Jocurile Olimpice si Paralimpice nu ar fi avut loc.

Aceste cresteri ale cheltuielilor turistilor se vor reflecta in cresterea economiei britanice cu 1,42 miliarde lire sterline anual, respectiv cu 4,12 miliarde lire sterline per total pe parcursul celor trei ani.

Cele trei sectoare care vor avea de castigat, in perioada 2013-2015, in urma organizarii olimpiadei la Londra sunt: marile magazine de retail (+ 778,4 mil. lire), hotelurile (+ 507 mil. lire) si industria divertismentului (+ 155,5 mil. lire).

Jocurile Olimpice 2012 au fost organizate in perioada 27 iulie
– 12 august
la Londra.  La
editia din acest an au participat aproximativ 10.500 de concurenti, in frunte
cu starurile Michael Phelps si Usain Bolt. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/spectacol-si-grandoare-pe-bani-grei-cum-arata-in-cifre-olimpiada-de-la-londra-foto-79002/]Evenimentul
de deschidere[/url] a fost regizat de Danny Boyle, realizatorul cunoscutului
film Slumdog Millionnaire.

Romania a fost reprezentata la JO de la Londra de 103
sportivi, la 15 discipline, si a incheiat competitia pe locul 27 in clasamentul
pe natiuni, cu noua medalii.

Cele 9 medalii [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-lifestyle/merita-sa-faci-sport-in-romania-cum-sunt-rasplatite-performantele-79646/]au fost castigate de[/url]: aur – Alin Moldoveanu
(tir) si Sandra Izbasa (sarituri); argint – Alina Dumitru, Corina Caprioriu
(ambele judo), Roxana Cocos (haltere), echipa masculina de sabie, Catalina
Ponor (sol); bronz – echipa feminina de gimnastica si Razvan Martin (haltere).