„Anticipam ca aprecierea va continua, iar aceasta evolutie incetineste inflatia si determina bancile centrale sa duca o politica monetara relaxata”, a declarat Miroslav Plojhar, economist la JP Morgan, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.
Zlotul, forintul, leul si coroana se vor intari in continuare in acest an, ca urmare a imbunatatirii conturilor curente, dar si pentru faptul ca ratele de schimb nu reflecta inca potentialul de crestere al regiunii, a explicat el.
„Exista riscul ca ciclul de reducere a dobanzilor sa fie mai amplu in Romania si Ungaria, iar cel de majorare a ratelor, in Polonia si Cehia, sa inceapa mai tarziu”, a spus Plojhar.
Valutele din cele patru state mentionate beneficiaza totodata de o situatia relativ buna a bugetului, comparativ cu Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania. Acest fapt face ca bancile centrale sa fie nevoite sa isi stabileasca deciziile in functie de evolutia pietei valutare.
„La intrebarea fundamentala daca bancile centrale din regiune determina evolutia monedelor sau invers, raspunsul este ca mai degraba aceste institutii reactioneaza la tendinta valutelor”, a aratat analistul.
Plojhar considera ca Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce in acest an dobanda de politica monetara pana la 5%, de la 7% in prezent.
Este posibil ca Ungaria sa taie dobanda pana la 5% sau chiar mai jos, Polonia nu o va mari de la nivelul de 3,5% pana in trimestrul patru, iar Cehia ar putea amana majorarea ratei de la 1% in prezent pana in primul trimestru din 2011.
Potrivit estimarilor oficiale ale JP Morgan, dobanzile din Romania si Ungaria se vor opri la 5,5%, iar Polonia si Cehia vor incepe majorarea in trimestrul al treilea, respectiv al patrulea.
Regiunea beneficiaza si de strategiile bugetare austere, inclusiv de programele cu FMI ale Ungariei si Romaniei, care au redus presiunile asupra bancilor centrale de a recurge la inasprirea politicilor monetare.
Frank Gill, analist la Standard&Poor’s, considera ca guvernele din regiune vor continua programele responsabile, in pofida apropierii alegerilor in Ungaria si Cehia, in lunile aprilie si mai.
„Oricine se indeparteaza de program va fi penalizat de piata”, a aratat Tim Ash, seful departamentului de analize la Royal Bank of Scotland.
Datoriile din zona euro, ca procentaj din PIB, va atinge in medie 84% in 2010 si 125% in Grecia, potrivit estimarilor Comisiei Europene.
In statele emergente din UE, numai datoria Ungariei, de 79,8%, va depasi limita de 60% prevazuta in legislatia comunitara.
Ungaria, Romania si Cehia vor avea deficite bugetare sub media Uniunii.
In articol se mai arata ca leul puternic a contribuit la incetinirea inflatiei din Romania la 4,49% in februarie, de la 5,2% in ianuarie.