Programul se va desfasura pe parcursul a trei ani, timp in care vor fi pregatiti 30 de caini, rasa beagle,si personalul aferent, in cadrul centrului de instructie de la Giurgiu. Stagiile de pregatire dureaza cate trei luni si vor implica serii de cate 10 echipe „caine + instructor”.
Investitia acopera atat echipamentul si hrana pe durata trainingurilor, cat si tigaretele necesare pentru fiecare antrenament in parte, potrivit Gildei Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania.
[gallery:244]
Cainii provin din crescatorii particulare, iar pretul pentru unul dintre exemplarele donate se ridica la aproximativ 350 de euro.
„O echipa canina antitabac are 99% sanse sa aiba rezultate pozitive in ceea ce priveste combaterea contrabandei cu tigari”, a declarat Dorel Fronea, director adjunct al Serviciului Roman de Supraveghere a Vamilor.
ANV are deja 30 de echipe canine, dintre care 20 antidrog si 10 antitabac. Acestea din urma activeaza inca din luna iulie si au fost pregatite cu ajutorul British American Tobacco (BAT), in urma unei investitii de 30.000 de euro.
Autoritatea a confiscat, in anul 2010, circa 145 milioane de tigarete, in cadrul a 5.500 de capturi, cu 20% mai mult fata de 2009, cand a confiscat 120 milioane de tigarete in 2.200 de capturi.
Reprezentantii JTI estimeaza ca circa 15% din tigaretele confiscate in acest an reprezinta marcile proprii.
De la infiintarea echipelor canine antitabac, ANV a confiscat cu ajutorul lor circa 150.000 de pachete de tigari si a dat amenzi in valoare de 500.000 lei, potrivit inspectorului coordonator Alexandru Ionita.
Piata neagra a tigaretelor a ajuns la sfarsitul trimestrului al treilea la 24,4%, conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel.
Astfel, comertul ilicit a scazut semnificativ fata de nivelul record de 36,2% inregistrat in luna ianuarie, dar in prezent este in crestere fata de luna iulie, cand a inregistrat 21,3%.
JTI este membra a grupului Japan Tobacco (JT), producator mondial de produse din tutun, care comercializeaza marci internationale precum Winston, Mild Seven, Camel, Benson & Hedges si Sobranie of London.
Compania are sediul central la Geneva (Elvetia) si desfasoara operatiuni in peste 120 de tari.
Concurentii JTI sunt British American Tobacco (BAT) si Philip Morris (PMI). In ianuarie 2010, JTI avea o cota de piata de 15,6%, in timp ce BAT si PMI aveau 32,5%, respectiv 14,5%.
Industria tutunului din Romania este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat in 2009. Cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de euro, din accize si TVA.