Romania va reusi o performanta demna de Cartea Recordurilor. Va iesi anul viitor din cea mai puternica criza economica din ultimii 80 de ani fara sa miste un deget, spun oamenii de afaceri.
Si asta in timp ce in Occident, dar si in multe dintre tarile din jurul nostru, autoritatile au lansat pe banda rulanta masuri menite sa ajute economia sa treaca cu bine de recesiune.
Remarcabil este faptul ca, dupa ce si-au batut gura in zadar, in acest an, propunand guvernului masuri anti-criza, oamenii de afaceri mai au puterea sa priveasca cu speranta inspre mediul politic.
Un sondaj realizat de DailyBusiness.ro in randul unora dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania arata ca perceptia generala este ca noul presedinte are puterea de a influenta in mod decisiv evolutia Romaniei. Si asta in ciuda faptului ca atributiile constitutionale ale sefului statului sunt, cel putin teoretic, destul de reduse.
Marius Ghenea, presedintele grupului Fit Distribution, unul dintre fondatorii Flamingo, spune, cu umor negru, ca mai rau decat ce s-a facut pana acum, noul presedinte, indiferent cine va fi acesta, nu va putea sa faca.
„Performanta catastrofala din acest an a guvernului va fi greu sa fie depasita. Asa ca, plecand de pe minus, e loc de crestere”, spune Ghenea. „Principala sarcina a noului presedinte va fi sa formeze un nou guvern, profesionist, capabil sa scoata tara din criza”, a spus omul de afaceri.
[quote=Marius Ghenea, om de afaceri]E greu de crezut ca se poate face mai mult rau decat s-a facut pana acum[/quote]
Viorel Micula, presedintele grupului European Drinks, crede ca noul presedinte ar trebui sa isi puna in primul rand problema asigurarii unei stabilitati politice, fara de care investitorii vor ocoli Romania.
La fel crede si George Copos, presedintele Grupului ANA Holding, care afirma ca seful statului va trebui sa aiba in vedere doua directii majore. ”Avem nevoie de stabilitate si predictibilitate. Sunt conditiile fundamentale pentru ca Romania sa iasa cu bine din criza”, a declarat Copos, pentru DailyBusiness.ro.
Presedinte jucator sau spectator?
Opiniile oamenilor de afaceri legate de rolul viitorului presedinte sunt impartite. Multi s-au saturat de ideea unui presedinte jucator, care sa se amestece in treburile guvernului, in timp ce altii cred ca seful statului are un rol fundamental in aceasta perioada, iar statutul de spectator este inadecvat vremurilor pe care le traim.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune, spre exemplu, ca rolul presedintelui este de a veghea evolutia de ansamblu a Romaniei si de a nu crea probleme suplimentare fata de cele deja existente.
Un fan declarat al neamestecului presedintelui in alte treburi decat cele de reprezentare este si omul de afaceri Nicolae Badea. Acesta crede ca seful statului trebuie sa lase guvernul sa isi faca treaba.
”Rolul sau trebuie sa se limiteze, dupa alegeri, la desemnarea unui premier capabil sa adune o majoritate parlamentara care sa voteze un guvern. Mai departe, trebuie sa isi vada de atributiile sale. Cel mult, cu expertii sai, sa monitorizeze activitatea legislativa si cea fiscala, in asa fel incat business-ul sa se poata desfasura in conditii normale, predictibile. In prezent, avem prea multe fracturi legislative, prea multe legi inoperante„, a declarat patronul de la Computerland pentru DailyBusiness.ro.
O opinie similara are si Ioan Neculaie, presedintele Prescon Group din Brasov, care crede ca seful statului, indiferent ca va fi Basescu, Geoana, Antonescu, Oprescu sau oricare altul, va trebui sa numeasca un candidat destept si profesionist la functia de premier. In rest, sa isi vada de rolul sau de mediator.
Alin Burcea, unul dintre pionierii business-ului din Romania, vrea, dimpotriva, un presedinte activ, care sa se intalneasca periodic cu guvernul si partidele politice, si care sa relanseze speranta romanilor.
„Ne dorim un presedinte care sa dea romanilor speranta si incredere in ziua de maine. Dorim sa ni se spuna ca Germania si Franta au crestere pozitiva, de 4 luni, dorim sa ni se spuna ca America este pe drumul cel bun. Dorim sa ni se explice de ce Polonia este in situatie economica pozitiva, sa invatam si noi de la ei”, spune Burcea.
Patronul de la Paralela 45 crede ca presedintele trebuie sa fie o persoana echilibrata, care sa nu genereze conflicte.
Camelia Sucu, unul dintre fondatorii Mobexpert si proprietarul afacerii Class Mob, crede ca rolul presedintelui, dincolo de asigurarea unui climat de normalitate in privinta functionarii institutiilor statului, trebuie sa lucreze in mod activ la imaginea Romaniei in exterior.
[quote=Camelia Sucu, presedinte Class Mob]Vreau un presedinte care sa discute cu mediul de afaceri, sa stie sa promoveze Romania in fata investitorilor straini[/quote]
Ne pregatim sa iesim din criza?
Oamenii de afaceri cred ca anul 2010 va reprezenta o perioada extrem de importanta pentru Romania. Va fi anul in care vom iesi din recesiune, impinsi de la spate de Uniunea Europeana. Daca vom fi pregatiti pentru acel moment, cu un cadrul fiscal prietenos si predictibil si cu o campanie de promovare inteligenta, Romania ar putea creste economic mai rapid decat in anul de gratie 2008.
”Totul este sa stim sa ne pregatim pentru iesirea din criza”, spune Camelia Sucu, patronul de la Class Mob. Nu de alta, dar deja sunt multe tari emergente care vin cu un cadru fiscal, cu masuri ce fac mediul economic mult mai atractiv decat cel din Romania.
”Presedintele si noul guvern sa apeleze, la nevoie, la know-how de afara, sa angajeze adevaratii specialisti care sa reporneasca economia”, a spus omul de afaceri.
„Avem nevoie de un presedinte sau un premier in genul cancelarului Germaniei, Angela Merkel”, spune Viorel Micula, presedintele grupului European Drinks. „Autoritatile trebuie sa invete sa genereze plus valoare, sa aduca investitori, sa creeze locuri de munca. Numai asa putem reveni pe crestere economica, din crearea unor noi locuri de munca, fie ca e vorba de infrastructura, imobiliare sau agricultura”, a declarat Micula.
Culita Tarata, patronul de la TCE 3 Brazi, unul dintre cei mai mari arendasi ai Romaniei, spune ca agricultura trebuie sa fie in prim-plan.
”Seful statului are parghiile pentru a influenta politica economica a guvernului. Voi vota un presedinte care isi va pune agricultura drept principala prioritate. In perioada interbelica am fost granarul Europei. Daca statul va sprijini business-ul din domeniu, va garantez ca in maxim 2-3 ani, am putea castiga mare parte din piata agricola europeana”, a declarat omul de afaceri, pentru DailyBusiness.ro.
Romanii trebuie sa mearga la vot
Oamenii de afaceri spun ca romanii trebuie sa mearga la vot duminica, pentru ca scrutinul din 22 noiembrie este mai important ca oricand. ”Il putem privi ca un nou inceput, un moment T Zero de la care sa relansam Romania”, spune Camelia Sucu.
In functie de rezultatul alegerilor, putem spera la un guvern profesionist, capabil sa ia masurile amanate in acest an din cauza campaniei electorale, spune Sucu. Restructurarea aparatului bugetar, implementarea reformelor din domeniul salarizarii si pensiilor, realizarea unui cadru fiscal predictibil in care cota unica si TVA sa fie reduse sau macar mentinute la acelasi nivel si reducerea birocratiei sunt principalele tinte identificate de oamenii de afaceri in 2010. Cate dintre ele vor fi bifate dupa alegerile prezidentiale?
E greu de estimat, conchide omul de afaceri Marius Ghenea. ”Sa se urmeze macar traseul stabilit de FMI si sa trecem cu bine de criza. De restul se va ocupa mediul privat care a incetat de multa vreme sa mai astepte ajutorul statului, de orice fel”.