- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Jucatorii din pensii facultative se bazeaza tot pe clientii individuali si in 2010

23 Dec, 00:01 • adrian.mihaltianu
Companiile din Romania, lovite de criza economica mondiala, si-au pierdut in 2009 interesul de a achizitiona pensii private facultative (Pilon III) pentru angajatii lor, astfel ca principalul motor al pietei a fost segmentul clientilor retail, tendinta ce se va pastra si in 2010, au declarat pentru DailyBusiness.ro oficialii din domeniu.
Jucatorii din pensii facultative se bazeaza tot pe clientii individuali si in 2010

Daca in 2008 s-au inscris aproximativ 95.000 de romani in sistemul de pensii facultative, in primele 11 luni din 2009 doar 33.000 de persoane au aderat la un fond din Pilonul III.

„Segmentul corporate (companii care contribuie in beneficiul propriilor salariati la fonduri de pensii private facultative) a fost principalul motor de crestere al pietei pana acum. Tocmai acest motor s-a oprit in 2009, intrucat companiile au trecut in mod firesc la rationalizarea cheltuielilor pana la ultimul leu”, a declarat Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR). El a aratat ca in aceste conditii, interesul pentru noi beneficii oferite salariatilor, inclusiv pensii facultative, a scazut puternic.

Andanut a precizat ca desi portofoliul corporate a devenit mai stabil, motorul pietei este acum segmentul de retail, pentru ca tot mai multi romani inteleg necesitatea si beneficiile economisirii pe termen lung pentru pensie.
[quote=Emilia Bunea, ING Pensii]Piata de pensii facultative a avut anul acesta un ritm de crestere mai lent decat ne-am fi dorit[/quote]
„Cresterea somajului, inchiderea unui numar semnificativ de companii si stagnarea cresterii veniturilor la salariati sunt factorii care au afectat si piata pensiilor facultative in 2009. In aceste conditii, am consemnat o evolutie mai scazuta pe segmentul corporate, compensata usor de cresterea pe segmentul retail”, a spus Emilia Bunea, CEO ING Fond de Pensii.

Phil Jones, directorul general al Aviva Pensii, considera ca este foarte putin probabil ca in 2010 angajatorii sa isi modifice comportamentul si sa ofere pensii facultative ca beneficii pentru angajatii lor, acest aspect avand impact negativ asupra pietei.

Evolutia Pilonului III in 2010

Crinu Andanut estimeaza ca in 2010 numarul participantilor ar putea ajunge la 230.000 de persoane, de la circa 185.000 in 2009. In opinia acestuia, valoarea activelor nete va fi la sfarsitul anului viitor de peste 350 milioane lei, fata de 200 milioane lei in 2009.

„2010 va fi marcat, cel putin in prima parte, de o continuare a dificultatilor economice dublata de si o crestere a somajului. Spre finalul anului este insa de asteptat ca lucrurile sa se mai indrepte, economia sa reintre pe un usor trend crescator si ca atare, ma astept la premise mai bune si pentru piata pensiilor private”, a declarat Emilia Bunea de la ING.

Ea estimeaza ca in 2010 circa 50.000 de noi participanti vor adera la un fond din Pilonul 3, mai multi decat in 2009, iar volumul activelor va atinge 309 milioane lei.

Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii, considera ca in 2010, piata va avea tendinta de a ramane la aceeasi crestere ca si in 2009.

„Provocarile vor fi ale celor din vanzari pentru a convinge clientii ca in momente de impas e bine sa fii econom si cea mai importanta tendinta va fi aceea de continuare a problemelor operationale datorate suspendarii a numeroase contributii din pricina crizei”, este de parere Ioan Vreme.
[quote=Crinu Andanut, Allianz-Tiriac Pensii]2010 va fi un an de stabilizare, crestere lenta si pregatire pentru relansarea pe care o asteptam in 2011[/quote]
Oficialul Allianz-Tiriac Pensii a precizat ca mediul economic instabil si volatilitatea ridicata de pe piata muncii vor fi principalele probleme, care vor pastra la un nivel limitat interesul si disponibilitatea clientilor pentru pensiile facultative in 2010.

Cele mai mari oportunitati pe care le va aduce 2010 sunt revenirea evolutiei economice pe un trend pozitiv, si urmare fireasca, cresterea increderii consumatorilor fata de viitor, considera Emilia Bunea.

Ea a spus ca pericolele anului viitor sunt amplificarea somajului si probabilitatea de a exista un decalaj mare intre revenirea pe plus a economiei si imbunatatirea situatiei financiare a consumatorilor.

Piata pensiilor facultative nu asteapta noi jucatori

In prezent sunt autorizate 14 fonduri de pensii facultative, iar oficialii din domeniu sunt de parere ca ar putea sa nu existe companii interesate sa intre pe aceasta piata anul viitor.

„Este putin probabil ca in 2010 sa creasca numarul fondurilor de pensii facultative”, a precizat Phil Jones, reprezentantul Aviva Pensii.

De aceeasi parere este si Ioan Vreme, directorul Generali Pensii, dar si Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii, care considera ca in actualul context economic este putin probabil sa asistam la noi lansari de fonduri.

„2010 nu va aduce schimbari majore in privinta numarului de companii pe Pilonul III, deoarece majoritatea jucatorilor mari din piata de asigurari sunt deja prezenti pe aceasta linie de business”, a subliniat Emilia Bunea de la ING Pensii.

Participarea la pensiile facultative nu este conditionata de varsta, iar pensia facultativa se obtine la cel putin 60 de ani, avand cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) la un fond si o suma minima acumulata.

Urmărește Daily Business pe Google News