Numarul falimentelor a crescut semnificativ in Romania, dar si pe plan international, a declarat marti Eugen Anicescu, credit insurance manager la compania de profil Coface Romania.
Totodata, peste 95% din firme au de-a face cu intarzieri la plata creantelor din partea clientilor lor, potrivit Coface.
Aceste intarzieri, precum si neplata creantelor, pot duce la falimentul companiilor afectate, deoarece incidentele de plata si neincasarea creantelor au impact direct asupra lichiditatii si veniturilor unei companii.
Prin asigurarile de credit comercial, o companie este acoperita in cazul de neincasare sau intaziere la plata a creantelor detinute la un partener comercial.
Datoriile riscante ar putea tripla piata asigurarilor de credit comercial
Pe fondul cresterii constientizarii riscului de neplata a creantelor, piata asigurarilor de credit comercial s-ar putea tripla anul acesta, pana la 5-6 milioane de euro, a estimat Eugen Anicescu.
El a mai spus ca integrarea in Uniunea Europeana reprezinta de asemenea un factor de crestere al pietei, aratand ca in Polonia, tara care a aderat din 2004, piata asigurarilor de credit comercial a ajuns la 50-60 milioane euro.
Asigurarea de credit comercial de la Coface se adreseaza in principal companiilor cu o cifra de afaceri mai mare de 3-5 milioane euro, care emit facturi cu plata la termen.
Despagubirea se plateste in 30 de zile in caz de insolventa, perioada care decurge de la data deschiderii procedurii de insolventa de catre Tribunal, sau in maximum 5 luni de la notificare, in cazul neplatii prelungite, perioada in care se desfasoara proceduri de colectare. Daca in termen de 5 luni datoria nu este recuperata, firma de asigurare achita despagubiri care pot acoperi maximum 85% din suma nerecuperata.
Pe langa asigurare, Coface acorda servicii complete de colectare, care cuprind informatii despre partenerii de afaceri, analiza si monitorizarea portofoliului si colectarea amicala sau in instanta efectiva a debitelor.
Anicescu a estimat ca, anul acesta, valoarea primelor subscrise de Coface Romania se va ridica la 2,5 milioane euro, pentru 75 de contracte anuale, dupa ce anul trecut compania a incasat prime in valoare de 750.000 euro, aferente unui numar de 23 de contracte anuale.
Pe plan local, Coface are ca principal competitor compania germana Euler Hermes, care a intrat in Romania in urma cu trei ani, prin intermediul Allianz Tiriac.
Principalele domenii asigurate sunt constructiile, metalurgia, segmentul IT si cel al produselor alimentare.
La nivel mondial, Coface se numara printre primii trei mari jucatori, cu prime de 1,2 miliarde euro incasate in 2007, alaturi de companiile germane Euler Hermes si Artradius.
Coface va furniza si servicii de factoring in Romania
Potrivit estimarilor lui Anicescu, cifra de afaceri a Coface Romania va creste cu mai mult de 100% in acest an, de la 3 milioane euro pana la circa 6,5 milioane euro, ca urmare a dezvoltarii companiei pe toate segmentele de activitate.
Coface este prezenta in Romania din 1996 prin activitati de gestionare a creantelor si informatii de credit (rating), iar din aprilie 2007 furnizeaza si asigurari de credit comercial.
La nivel mondial, pe langa aceste activitati, compania mai ofera si servicii de factoring, pe care intentioneaza sa le extinda in Romania la finele anului viitor, potrivit estimarilor oficialilor Coface Romania.
Factoringul reprezinta o solutie de finantare pentru termenele lungi de plata a facturilor, prin care se creeaza un avantaj competitiv pentru companii, in special pentru intreprinderi mici si mijlocii. Apare, astfel, posibilitatea cresterii cifrei de afaceri sau, dupa caz, a realizarii de investitii. De asemenea, factoringul dezvolta flexibilitatea firmei de a-si asuma termene de plata variate.