Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că, în actualul context politic, singura soluție viabilă pentru România este formarea unei coaliții largi și stabile, care să includă UDMR, PNL, PSD și USR. Deși o astfel de coaliție ar fi extrem de dificil de gestionat, Kelemen Hunor consideră că este cea mai solidă opțiune pentru a garanta stabilitatea politică și economică a țării, potrivit news.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Kelemen Hunor: „Eu sunt împotriva impozitării progresive și a creșterii taxelor”
foto: Kelemen Hunor
Kelemen Hunor a spus că liderii politici trebuie să renunțe la orgoliile și resentimentele acumulate în trecut, fie ele recente sau îndepărtate, și să adopte o atitudine pragmatică. El a avertizat împotriva soluțiilor demagogice și a insistat că responsabilitatea clasei politice este de a restabili încrederea publicului în instituții și politicieni.
„Trebuie o majoritate stabilă. Majoritatea stabilă în acest moment poate să fie UDMR, PNL, PSD, USR. Este cea mai stabilă coaliţie posibilă, dar şi cea mai dificilă coaliţie. Eu cred că în acest moment fiecare trebuie să mai lasă acasă un pic din orgolile şi din supărările din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat.
Nu avem drept în niciun fel să fim demagogi, să venim cu soluţii demagogice şi trebuie soluţii pragmatice care, pe termen scurt şi pe termen mediu, restabilesc încrederea în clasa politică, în instituţiile politice şi care dau şi roade pentru oameni în sănătate, în educaţie, în economie.
Avem datorie mare, trebuie să reducem această datorie, dar în acelaşi timp trebuie dezvoltată România. Trebuie să spunem foarte răspicat că fără servicii publice eficiente nu se poate face o politică eficientă. Şi trebuie să spunem că, da, instituţiile statului, politicienii, funcţionarii publici trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de cetăţean.
Cetăţeanul nu poate fi umilit în fiecare zi, nu poate fi tratat aşa cum sunt tratati oamenii, dacă merg să-şi rezolvă anumite probleme. Deci sunt multe lucruri de făcut şi o coaliţie largă e cea mai bună, cea mai stabilă variantă”, a mai spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a abordat și problema datoriei publice, afirmând că, deși reducerea acesteia este esențială, dezvoltarea României trebuie să rămână o prioritate. Pentru a atinge aceste obiective, Hunor a insistat asupra necesității unor servicii publice eficiente și a unei schimbări de atitudine din partea funcționarilor publici, care trebuie să trateze cetățenii cu respect.
Hunor a discutat și alte variante de coaliții, cum ar fi PSD-PNL-USR sau PNL-PSD-UDMR, dar a spus că o coaliție largă și coerentă ar fi cea mai benefică. Liderul UDMR a respins categoric ideea unui guvern minoritar, avertizând că o astfel de opțiune ar duce la instabilitate și haos politic.
„Eu cred că în acest moment, pentru această perioadă, ar fi nevoie de o coaliţie mai stabilă, mai stabilă şi mai coerentă, mai puternică.
Nu, guvern minoritar nu e ok. Deci eu nu aş recomanda să ne gândim la un guvern minoritar. Şi încă un guvern minoritar care în fiecare jumătate de an e dat jos. Deci asta ar însemna haos politic. Am intrat exact acolo unde stă Bulgaria de nu ştiu câţi ani, ceea ce nu este de dorit”, a spus preşedintele UDMR.
Hunor a insistat că România are nevoie de lideri responsabili, care să prioritizeze binele comun în fața intereselor partinice.
În contextul presiunilor economice și sociale, Kelemen Hunor a făcut un apel la clasa politică să adopte o viziune pe termen lung. El a argumentat că doar printr-o coaliție largă și stabilă se pot lua măsurile necesare pentru a redresa economia, a îmbunătăți serviciile publice și a răspunde așteptărilor cetățenilor. Cu toate acestea, el a recunoscut că o astfel de coaliție va necesita compromisuri și concesii din partea tuturor partidelor implicate.
„Eu cred că în acest moment, dacă avem oameni de stat în partidele politice, oameni care gândesc la binele comun, atunci ar trebui găsită o formulă, o coaliţie de largă majoritate şi nu una minoritară. Un guvern minoritar nu va rezista până anul viitor, până la sfârşitul anului viitor. Şi asta ar însemna că haosul şi instabilitatea politică ne va afecta pe toţi”,a mai arătat Kelemen Hunor.
Te-ar mai putea interesa și: REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Cum arată topul partidelor şi reacţia presei internaţionale. Bursa revine pe plus