- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Kenneth Rogoff: Criza din Grecia este o consecinta a existentei monedei euro

06 May, 15:17 • Redactia DailyBusiness
Criza datoriilor de stat din zona euro, centrata pe Grecia, este, din multe puncte de vedere, o consecinta a existentei monedei euro, conceputa pentru a declansa o explozie a creditului in Europa, dar s-a extins cu prea multa indulgenta in unele tari, considera Kenneth Rogoff, profesor la Harvard.
Kenneth Rogoff: Criza din Grecia este o consecinta a existentei monedei euro

Reputatul profesor de economie de la Harvard arata, intr-un comentariu publicat de Financial Times, ca actuala criza a datoriilor de stat este in acelasi timp un „produs al succesului euro, dar si al esecului monedei unice”.

Crearea zonei euro si-a atins efectul scontat, asigurand finantare la dobanzi scazute, intr-o moneda stabila, pentru statele considerate demne sa intre in zona euro si pentru companiile si populatia de acolo. Insa liderii UE au fost, in opinia reputatului economist, prea indulgenti atunci cand au acceptat sa „indoaie” regulile pentru a facilita adoptarea valutei unice in unele tari cu o „istorie financiara patata”, relateaza Mediafax.

Potrivit cercetarilor efectuate de Rogoff alaturi de Carmen Reinhart, profesor de economie la Universitatea din Maryland, o tara trebuie sa treaca printr-un proces dureros de tranzitie care poate dura pana la 75 de ani inainte sa „promoveze” de la statutul de economie emergenta.

„Douazeci de ani fara, sa spunem, o criza a datoriei de stat este o realizare semnificativa, dar nu e nici pe departe suficient pentru a declara definitiv ca o tara este acum ‘absolvent’. Grecia si-a rezolvat ultimul default suveran la mijlocul anilor ’60, iar Portugalia a avut un program cu FMI relativ recent, in 1984. Istoria moderna a Spaniei este mult mai favorabila, desi aceasta tara detine recordul cu mai mult de 12 episoade de default suveran independent”, scrie Rogoff.

„Experimentul zona euro” a fost, de fapt, o incercare de a accelera procesul de „promovare” prin aparitia unei „momeli” – moneda unica – si a unei amenintari pe masura – reguli mai dure de bailout.

„In loc de a trebui sa demonstreze tarie de caracter si responsabilitate prin decenii de surplusuri si de scadere a nivelurilor datoriei de stat (asa cum a reusit Chile, spre exemplu), membrii zonei euro au avut voie sa-si manance linistiti tortul. In loc de a plafona datoria publica la 90% din PIB, ca o tara emergenta ‘normala’, Greciei i-a fost permis sa-si urce datoria de stat la peste 115% din PIB. O cifra chiar si mai uimitoare este raportul dintre datoria externa totala a Greciei si PIB, care a depasit 170%, din sectorul public si cel privat (…) Majoritatea statelor emergente au probleme si daca datoria de stat ajunge la 60% din PIB. Datoriile externe ale Spaniei, Portugaliei si Irlandei ar fi uriase, daca aceste tari ar fi judecate ca economii emergente”, avertizeaza Rogoff.

Astfel, Europa si Fondul Monetar International spera ca vor putea evita un eventual default suveran in zona euro, insa acest obiectiv nu este unul usor de atins, un astfel de scenariu fiind mai degraba o exceptie de la regula, noteaza economistul, aducand ca exemplu cazurile Argentinei, Indoneziei, Uruguaiului si Republicii Dominicane, care nu au reusit sa evite default-ul desi s-au supus unor programe si acorduri cu FMI.

Au existat pe de alta parte si cazuri exceptionale, respectiv Coreea de Sud, Turcia si Mexic, care au reusit sa evite la limita insolventa datorita ajutorului extern.

Daca Europa va reusi sa se incadreze la exceptii depinde de o gama larga de chestiuni politice, sociale si economice care nu sunt usor cuantificabile, noteaza profesorul.

„Economistii au un nivel limitat de a intelege de ce natiunile suverane isi platesc datoria externa, din moment ce nu exista vreo autoritate juridica supranationala care sa le oblige sa faca asta. Cauza default-ului suveran este de foarte putine ori lipsa banilor. De obicei, si desigur in Europa sudica de astazi, problema este vointa de a plati”, a spus Rogoff.

„Intr-un caz renumit, dictatorul roman Nicolae Ceausescu si-a fortat poporul la mai multe ierni reci fara caldura pentru a restitui, in anii ’80, 9 miliarde de dolari datorate bancilor internationale. Daca ar mai fi asteptat cativa ani, Romania ar fi putut beneficia probabil de aceeasi clementa financiara de care s-au bucurat multe alte state la sfarsitul acelui deceniu. Faptul ca o tara isi poate plati datoriile nu inseamna ca va si opta pentru asta”, a adaugat Rogoff.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...