Piata de avocatura din Romania este dominata de firme locale ca Tuca Zbarcea si Asociatii, Musat si Asociatii si NNDKP.
Doar o companie straina a reusit anul trecut sa se plaseze in Top 10, in functie de venituri. Casa de avocatura straina se numeste Schoenherr si Asociatii, si a atras venituri de 5,9 mil. euro, cu 35 de avocati.
Alte firme internationale de avocatura cu birouri in Romania mai sunt, pe langa Wolf Theiss (cu tranzactii intermediate de peste 1 mld. euro anul trecut), Salans, Badea Clifford Chance, White&Case si Garrigues.
Cetetean francez, cu parinti nascuti in Romania, Gabriel Klarsfeld si-a inceput cariera la o firma de avocatura americana, dupa ce a urmat cursurile de drept international ale Universitatii din Michigan.
Dupa trei ani in cadrul firmei din Statele Unite, Klarsfeld s-a transferat la biroul de la Paris, unde a lucrat pana in 2005. Atunci, el s-a alaturat ca manager asociat biroului de avocatura de la Bucuresti al Linklaters (una dintre cele mai prestigioase firme britanice de profil).
Din 2008, este partener al casei de avocatura austriece Wolf Theiss si isi desfasoara activitatea la biroul din Bucuresti al acesteia, pe proiecte de fuziuni si achizitii.
DailyBusiness.ro Ce loc tintiti in clasamentul jucatorilor de profil?
Gabriel Klarsfeld: Tinta noastra este sa fim in top 3. In Romania avem o problema pentru ca exista firme locale puternice.
DB: In functie de ce doriti sa fiti in top 3?
GK: La nivel de imagine si calitate. Nu avem 80 de angajati, nu avem cum sa atacam firmele locale din top cu resursele noastre la nivel de cifra de afaceri. Dar putem miza pe calitate. Furnizam clientilor un serviciu diferit. Avantajul nostru, dat de raspandirea geografica, nu poate fi replicat de firmele locale.
DB: Intentionati sa va extindeti echipa si ariile de expertiza?
GK: In 2-3 ani, vrem sa ne dublam numarul de angajati, pana la 50-60 de avocati. Aceasta depinde insa de multi factori, de cand o sa iesim din criza. La nivel de servicii, am dori sa intram pe taxe, consultanta fiscala. Dar nu stiu daca piata din Romania este pregatita pentru aceasta. Nu este inca evident ce valoare adaugata are un avocat specializat pe asa ceva.
DB: Pe ce va bazati estimarea de mentinere a cifrei de afaceri in anul acesta?
GK: Pe baza experientelor din alte crize. Eu mi-am inceput cariera ca avocat de falimente in Statele Unite. Aceasta estimare este una conservativa. Tine cont de faptul ca daca o banca mare da maine faliment, se schimba lumea. Traim intr-o situatie de conjunctura.
DB: Aveti in prezent cazuri de restructurari, falimente? Din ce domenii provin clientii?
GK: Avem un caz in domeniul retail-ului, dar nu pot da nume.
DB: Spuneti atunci mai multe despre caz, cum a ajuns acel client in aceasta situatie?
GK: A luat prea multe imprumuturi, a ajuns la punctul de scadere a cifrei de afaceri. Nu a gresit in niciun fel, dar s-a schimbat total conjunctura.
DB: Dar pe tranzactiile de fuziuni si achizitii, care este evolutia?
GK: Cand am venit din vacanta de iarna, ne-am trezit in criza. Socul a fost destul de brutal, pentru ca piata de M&A a scazut cu 91% in doar doua saptamani, conform unor informatii aparute in presa. Noi avem in continuare cerere pentru serviciile de M&A crossborder. Sunt multe firme cu bani interesate de Romania, dar tintele vizate nu sunt foarte disperate, isi evalueaza inca afacerile la multipli de 8 ca in anul trecut. Exista un gap (diferenta-n.r.) intre cerere si oferta.
DB: Ce v-a determinat sa veniti in Romania?
GK: Pentru un avocat este o oportunitate de a dezvolta o piata si nivelul de sofisticare al clientilor. Este si o provocare. Colegii din echipa sunt destul de tineri, au multa energie. De altfel, intentionam sa facem promovari in randul acestora foarte curand.