Potrivit reprezentantilor KPMG, acest studiu este unul comparativ, care prezinta diferentele dintre cele doua sisteme de raportare, fiind prezentat intr-un moment in care exista o mare presiune asupra bancilor de a demonstra o transparenta sporita.
„Studiul va fi incurajator pentru bancile care sunt constiente de avantajele raportarii in conformitate cu IFRS si ar trebui sa indice autoritatilor romane ca o politica de armonizare deplina a celor doua sisteme de raportare este posibila”, a declarat Serban Toader, senior partner al KPMG Romania.
„Cea mai semnificativa diferenta dintre IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti este cea legata de deprecierea creditelor. In contextul actual in care piata financiara se confrunta cu dificultati, acesta este unul dintre cele mai importante aspecte carora trebuie sa li se acorde atentie deoarece se leaga de evaluarea activelor”, a spus Cezar Furtuna, director in cadrul departamentului de audit din KPMG Romania.
Acesta a adaugat ca in general IFRS si Standardele de Contabilitate Romanesti se indreapta intr-o directie comuna, conform tendintelor la nivel global.
Studiul a fost realizat de o echipa de profesionisti din cadrul KPMG Romania asupra unui numar de 15 banci din Romania, care raporteaza atat in conformitate cu IFRS, cat si cu Standardele de Contabilitate Romanesti, incluzand 6 banci din primele 10 in termeni de total active.
Concluziile s-au bazat pe analiza situatiilor financiare ale bancilor la 31 decembrie 2007 precum si a raportarilor anuale ale acestora. Bancile au fost selectate pentru a acoperi o gama larga de sectoare de afaceri, cote de piata si strategii de piata.
Studiul include 11 subiecte, fiecaruia dintre aceste subiecte dedicandu-i-se cate un capitol. Fiecare capitol sintetizeaza principalele diferente si prezinta o descriere scurta si concisa a contextului si cadrului contabil impreuna cu rezultatele analizei noastre.
Compania de consultanta si audit KPMG Romania, membra a KPMG International, a inregistrat o cifra de afaceri de 32,6 milioane euro pentru exercitiul financiar incheiat la 30 septembrie 2008, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor 6 birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.