- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

KPMG: Guvernele si furnizorii de servicii financiare trebuie sa incurajeze economisirea

06 Apr, 17:49 • Redactia DailyBusiness
Cooperarea intre guverne si industria globala a serviciilor financiare trebuie stimulata daca se urmareste incurajarea consumatorilor din intreaga lume sa faca economii si sa creeze o noua sursa de capital, reiese dintr-un sondaj realizat de departamentul de Asistenta Fiscala din cadrul Serviciilor Financiare Globale ale KPMG.
KPMG: Guvernele si furnizorii de servicii financiare trebuie sa incurajeze economisirea

Studiul, intitulat „Future of the Saver”, analizeaza modul de impozitare a economiilor in 12 tari cu o economie dezvoltata si actiunile intreprinse de organismele internationale, atat pentru a deschide piata economiilor transfrontaliere, cat si pentru a combate evaziunea fiscala.

Studiul examineaza, in detaliu, regimurile de impozitare a economiilor in Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, India, Japonia, Singapore, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite. Rezultatele studiului au scos la iveala ca exista o diversitate de regimuri fiscale, dar putine concesiuni facute deponentilor internationali.

Potrivit lui Niculae Done, Tax Partner KPMG, „Romania a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii cativa ani, ceea ce a generat si unele dezechilibre economice. Creditarea a luat un avant foarte mare, comparativ cu economiile efectuate de catre populatie, iar acum este necesar sa se stabileasca un echilibru.”

In schimb, se atrage atentia in raport, guvernele si industria serviciilor financiare nu se grabesc sa se adapteze la acest nou sistem, desi ar trebui sa coopereze pentru a asigura acel mix de oportunitati si siguranta de care au nevoie consumatorii.

Potrivit sutdiului, cele mai clare actiuni intreprinse pentru constituirea unei reale piete internationale a economiilor pot fi vazute in Uniunea Europeana, unde Comisia Europeana (CE) a introdus actiune in instanta impotriva guvernelor ale caror sisteme fiscale continua sa favorizeze economisirile interne in defavoarea economisirilor externe.

In acelasi timp, guvernele europene coopereaza pentru a-i forta pe furnizorii de servicii financiare sa dezvaluie informatii asupra economiilor depuse de persoane din alte tari, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a raportat realizarea unor progrese semnificative in campania sa de a schimba legislatia internationala pentru a facilita accesul la informatii bancare in scop fiscal.

„Guvernele ar trebui sa se alature acestei miscari internationale de deschidere a granitelor economisirilor, si sa introduca o oarecare coerenta in maniera de impozitare a economiilor”, a adaugat Niculae Done, tax partner KPMG.

Potrivit sondajului realizat de firma de consultanta financiara, diferente mari de regimuri fiscale apar in doar 12 tari, dar exista o puternica sustinere internationala pentru armonizarea tratamentului fiscal transfrontalier al pensiilor.

„Viitoarele produse internationale de economisire vor trebui astfel concepute incat sa includa costurile suplimentare ale unui regim de dezvaluire a informatiilor mult mai dur, iar transparenta crescuta va deveni o cerinta daca urmeaza sa se permita furnizorilor de servicii financiare sa opereze pe noile piete. Companiile interesate in acest lucru ar trebui sa coopereze cu guvernele pentru a le ajuta la formularea noilor regulamente”, se mentioneaza in studiu.

Guvernele europene, la indemnul CE, si-au modificat legislatia fiscala pentru a permite distribuirea transfrontaliera a fondurilor de investitii. Dar inlaturarea discriminarilor intre fondurile de pensii interne si externe a avut o evolutie mai lenta, si multe tari par a astepta rezultatul procedurilor juridice introduse de CE impotriva Belgiei, Spaniei, Danemarcei, Frantei, Irlandei, Italiei, Portugaliei si Marii Britanii inainte de a hotari ce vor face in continuare.

„Cei care economisesc nu ar trebui pedepsiti pentru ca au crezut ca guvernele, dornice sa evite cele mai grave efecte ale recesiunii, nu au acordat importanta cuvenita nivelului randamentului obtinut de acestia din economii”, a spus Done.

„Aceasta situatie trebuie sa se schimbe daca se doreste o crestere a volumului de economii si a fluxului de capital. Guvernele si industria serviciilor financiare au ocazia sa realizeze acest lucru prin crearea unei piete a economiilor realmente internationala. Aceasta este o oportunitate care nu trebuie pierduta”, a mai spus Done.

Ionut Mastacaneanu, Tax Manager in cadrul echipei de Servicii Financiare a KPMG in Romania a adaugat este esential ca economiile sa fie incurajate in Romania pentru a se finanta economia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...