„Toate pacatele biblice au fost incalcate in timpul crizei, respectiv lacomia, invidia, iubirea de arginti, lenea, desfranarea, mandria, au fost cauze ale crizei”, a afirmat Perrin, prezenta la Ziua auditorului financiar, organizata sambata la Romexpo de Camera Auditorilor Financiari din Romania.
„Lacomia a venit din partea celor care si-au dorit credite, dar stiau ca nu le puteau plati. Apoi au venit bancile de investitii, care s-au gandit sa adune aceste credite intr-un pachet de portofolii carora sa le dea un calificativ foarte bun, AAA, grupandu-le in bune, nu chiar asa de bune, si foarte proaste”, a mai spus directorul KPMG.
Aceasta a citat un raport ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) in care sunt expuse cauzele crizei, respectiv lipsa guvernantei coporatiste, remunerarea si stimularea ineficienta a managementului, precum si greselile factorilor de control.
„Pe de o parte a fost vorba de guvernarea corporatista, sau mai bine spus de lipsa acesteia. Ce inseamna insa o buna guvernare? Consiliul de administratie ar trebui sa actioneze in interesul actionarilor. Acest lucru nu s-a intamplat, in conditiile in care, spre exemplu, bancile de investitii au investit in aceste produse riscante, iar bancile ipotecare au acordat credite ce nu puteau fi rambursate”, a explicat Perrin.
Remunerarea si stimularea managementului nu s-a facut corespunzator. Stimularile ar fi trebuit sa rasplateasca doar bunele rezultate, si nu sa fie acordate doar in baza faptului ca individul remunerat detinea o functie de conducere.
In fine, a mai spus Laura Perrin, consiliul de administratie ar fi trebui sa asigure un bun management, si sa stie sa exercite controlul, ceea ce iarasi nu s-a intamplat, daca se ia in calcul modul in care au fost evaluate activele companiilor, de catre cei care efectuau controlul intern.
„Activul este o resursa care vine din trecut si ar trebui sa imi aduca beneficii in viitor. Or, acestia au permis recunoasterea in bilant a unor active care nu acopereau practic nimic”, a mai spus Perrin.