„Pentru a face fata unor asemenea riscuri, fiecare societate comerciala trebuie sa acorde o atentie deosebita pregatirii proprii pentru desfasurarea inspectiei fiscale”, au mentionat reprezentantii KPMG.
Deoarece, in marea majoritate a cazurilor, inspectia fiscala se finalizeaza prin stabilirea de diferente de impozite, taxe si contributii, precum si obligatii corelative, care sunt, de regula, contestate pe parcursul unei proceduri lungi si costisitoare, dar si cu consecinte imprevizibile pentru societatea comerciala verificata, este recomandabil ca toate aspectele contradictorii aparute sa fie solutionate pe durata inspectiei fiscale, apreciaza Niculae Done (foto), senior tax partner in cadrul KPMG.
„In sustinerea tratamentelor fiscale aplicate, contribuabilii trebuie sa prezinte temeiurile legale avute in vedere, precum si exemple din jurisprudenta romaneasca si cea europeana. Aceeasi obligatie legala o au si organele de inspectie fiscala in argumentarea si sustinerea concluziilor lor, rezultate la finalizarea unei inspectii fiscal”, precizeaza Niculae Done.
In procesul complex de verificare a conformarii fiscale a contribuabililor, autoritatile fiscale, de regula, pot proceda chiar si la redeschiderea unei perioade fiscale deja verificate, in scopul unei reverificari.
„Decizia de reverificare a unor perioade deja controlate poate fi contestata de catre contribuabil in termenul prevazut de lege (30 de zile de la data comunicarii). Prin necontestarea actului administrativ fiscal, contribuabilul accepta reverificarea, indiferent de consecintele fiscale ale acesteia”, a declarat Ion Capdefier, Tax Manager la KPMG, prin prisma experientei de fost director al Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor din cadrul ANAF.