Studiul a fost realizat in 86 de tari, inclusiv Romania.
„In situatia economica mondiala, in care statele se confrunta cu deficite bugetare tot mai mari si au nevoie de fonduri pentru diverse pachete de masuri de stimulare a economiei, devine evident ca unele state isi indreapta atentia asupra persoanelor cu cele mai mari venituri din baza actuala de impozitare pentru a-si creste veniturile bugetare”, spune Niculae Done, Senior Tax Partner al KPMG Romania.
„Studiul nostru a aratat ca in ultimii sapte ani s-a inregistrat o diminuare generala a cotelor maxime de impozit pe venit, dar sunt semne ca in 2010 ar putea avea loc o schimbare radicala, in conditiile in care unele state din Uniunea Europeana – Irlanda, Marea Britanie – deja propun o majorare a cotelor de impozit pentru persoanele cu veniturile cele mai ridicate”, a adaugat Done.
„Romania continua sa aiba o cota unica de impozit pe venit de 16%, foarte competitiva si datorita careia povara fiscala este mult mai redusa decat in alte state membre ale UE, in special pentru persoanele cu venituri ridicate. Pana in prezent, Guvernul Romaniei nu a aratat vreo intentie ca va renunta la cota unica de impozit pe termen scurt in ciuda presiunilor economice actuale”, a declarat Madalina Racovitan (foto), senior manager in Departamentul de Taxe si Impozite la KPMG Romania.
KPMG este reteaua globala de firme care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Compania isi desfasoara activitatea in 140 de tari si avem 135.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume.