„Ceea ce trebuie sa punctam este faptul ca in special in domeniul TVA, care este un impozit armonizat la nivelul UE, este o masura care trebuie discutata de autoritati cu Comitetul de TVA si trebuie obtinuta o aprobare de la Comisia Europeana”, a spus Jurubita la un seminar organizat de Ziarul Financiar.
Senatul a aprobat, pe 31 martie, o initiativa legislativa potrivit careia plata TVA catre bugetul de stat se va face la incasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca in prezent, propunere respinsa de Guvern. Decizia finala urmeaza sa fie luata de Camera Deputatilor.
„Este o masura care contravine directivei europene, directiva care permite introducerea unei astfel de masuri doar pentru anumite segmente, cum ar fi IMM-urile, in niciun caz o aplicare generalizata”, a declarat Ion Busuioc, director general al Directiei Generale Legislatie din ANAF.
Pe de alta parte, Jurubita a aratat ca o parte din mediul de afaceri sustine ca o astfel de masura ar fi benefica in special in serviciile care se confunda cu clienti persoane fizice.
Referitor la cresterea TVA, reprezentantul KPMG a afirmat ca daca o astfel de decizie va fi inevitabila de la 1 ianuarie 2011, atunci ea trebuie adoptata impreuna cu un mixt al politicilor fiscale.
Ea a dat ca exemplu tari precum Germania sau Italia, in care majorarea TVA s-a realizat impreuna cu reducerea contributiilor sociale, iar efectul s-a vazut printr-o crestere a veniturilor la bugetul statului pe termen mediu.