„Intensificarea vigilentei autoritatilor fiscale romane in ceea ce priveste controalele din domeniul preturilor de transfer este o realitate cu care se confrunta orice societate romana care face parte dintr-un grup multinational”, a declarat, intr-un comunicat, Teodora Alecu, senior manager al echipei Servicii de Preturi de Transfer din KPMG Romania, potrivit Mediafax.
Astfel, numarul controalelor din domeniul preturilor de transfer a crescut exponential, din februarie 2008, cand Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un ordin care reglementeaza continutul dosarului pentru documentarea preturilor de transfer.
Perioada controlata poate incepe cu operatiunile aferente exercitiului financiar incheiat la 31 decembrie 2004.
„In practica s-au intalnit diverse situatii care pot reprezenta posibile semnale de alarma pentru autoritatile fiscale romane si care au atras o verificare mai riguroasa a politicii preturilor de transfer practicate de contribuabili. In cele mai multe cazuri, pierderile consecutive sau profiturile operationale scazute, precum si alterari semnificative ale profitabilitatii comparativ cu anii anteriori pot atrage un control fiscal in domeniul preturilor de transfer”, se mentioneaza in comunicat.
KPMG aminteste de perioada lunga, cuprinsa intre 12 si 18 luni, in care poate fi accesat un acord de preturi in avans (APA), incheiat intre contribuabil si autoritatea fiscala in ceea ce priveste preturile de transfer, si indirect impozitul rezultat din aceste transferuri. Acordul se incheie inaintea desfasurarii tranzactiilor.
„Teoretic, un APA poate fi utilizat numai pentru tranzactii viitoare. Daca autoritatile fiscale ar interpreta prevederile curente intr-un mod agresiv, acestea ar putea considera ca un APA ar putea fi folosit numai pentru operatiunile care se efectueaza dupa ce acest acord fost emis. Acestea ar putea fi considerate drept motivele principale ale interesului scazut manifestat pana acum de catre contribuabilii romani in vederea aplicarii pentru un astfel de acord”, se mentioneaza in comunicat.
Intrucat profiturile multor companii multinationale si veniturile fiscale sunt in scadere, este de asteptat intensificarea controalelor, a afirmat Niculae Done, Partner, Servicii Fiscale la KPMG Romania.
Studiul arata ca, in tari precum China, Grecia sau Vietnam, companiile se confrunta cu reglementari implementate recent sau care au fost mult dezvoltate in ultima vreme in domeniul preturilor de transfer. In acelasi timp, toate economiile dezvoltate care au reglementari in domeniul preturilor de transfer deja de mult timp intensifica actiunile de control si inaspresc regulile.
In Canada, autoritatile fiscale par sa evite impozitarea bazata strict pe reglementarile in vigoare si sa adopte o abordare a „impozitarii prin negociere”.
Prin contrast, autoritatile fiscale din SUA au extins aspectele care pot fi acoperite prin acordurile de preturi in avans.
„Studiul arata ca in Europa se inregistreaza un flux continuu de acte legislative emise recent de autoritatile multora din marile economii, care reglementeaza documentatia preturilor de transfer, aplicarea metodelor bazate pe tranzactii, evaluarea elementelor de proprietate intelectuala si altor oportunitatilor de afaceri. Studiul indica, de asemenea, un interes sporit in randul statelor din Europa de Est in a introduce si dezvolta reglementari privind preturile de transfer, ca urmare a unui numar mare de investitii venite din partea companiilor care doresc sa beneficieze de costuri scazute si de un regim fiscal favorabil”, se mai spune in comunicat.