Guvernul roman trebuie sa asigure un cadru fiscal simplu si clar, care sa incurajeze aceste investitii, deoarece in conditiile actuale de declin economic global, este important ca autoritatile sa stimuleze intrarea in tara a capitalul privat si a celui de risc, a aratat Patrick Leonard, coordonatorul departamentului taxe din KPMG Romania, citat in cadrul studiului „Achizitii, Serviciile Fiscale pentru Fuziuni”.
Romania prezinta numeroase oportunitati pentru aceste fonduri care vor ajuta economia locala, in special daca sunt folosite pentru a sprijini nevoile de infrastructura ale tarii, a mai spus Leonard.
„Rezultatele acestui studiu sunt interesante, deoarece demonstreaza ca multe tari, care in mod traditional sunt considerate ca au impozite ridicate, asigura un mediu care incurajeaza investitiile de tip venture capital si private equity”, a declarat Valentin Tic, Tax Partner la KPMG Romania.
„Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum este Romania, cu rate reduse ale impozitului pe profit si ale impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine”, a precizat Tic.
In cadrul clasamentului, tarile sunt clasificate pe o scara de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj si 3 cel mai scazut. Anul acesta, Franta s-a clasat pe locul intai, obtinand cel mai ridicat punctaj, de 1,23, urmata de Irlanda (1,32) si Belgia (1,33).
Romania s-a clasat pe locul 24 dintre cele 27 tari participante la sondaj, cu un scor de 2,27 puncte.
Studiul a aratat ca diferentele dintre cele mai favorabile si cele mai putin favorabile sisteme juridice si fiscale din Europa sunt mai mari decat in anii precedenti.