Studiul KPMG, „Effects of the downturn on the public sector”, analizeaza situatia care va avea loc in sectorul public in conditiile in care recesiunea continua iar guvernele care au facut imprumuturi pentru a crea un pachet fiscal de redresare nu mai pot imprumuta alti bani.
„A crea fonduri prin cresterea fiscalitatii ar fi o masura total nepopulara in orice tara si in orice moment, si cu atat mai mult in actualul climat economic de mari dificultati economice pentru majoritatea populatiei din intreaga lume”, se mentioneaza in studiul comopaniei de consultanta.
„Recomandam o abordare in trei etape pentru a incerca sa solutionam problema intr-o maniera rationala si eficienta: in primul rand, o analiza a costurilor pentru a elimina risipa si a pregati etapele 2 si 3”, potrivit Danielei Nemoianu, coordonatoare a serviciilor de consultanta in KPMG Romania.
In al doilea rand, reprezentantul KPMG recomanda o reevaluare serioasa a prioritatilor in alocarea cheltuielilor pentru a elimina sau a reduce drastic programele pe care nu ni le mai permitem in actualul climat economic.
In al treilea si ultimul rand, Nemoianu sustine ca ar fi nevoie de o serie de initiative menite a regandi modul in care serviciile publice sunt furnizate, „invatand din lectiile sectorului privat unde internetul, centrele de apel si centrele de distributie au revolutionat modul in care numeroase companii isi conduc afacerile”.
In cercetarea KPMG se mentioneaza ca, autoritatile publice prezinta un anumit atu in perioada de criza, respectiv „beneficiul avertizarilor din timp, deoarece recesiunea din sectorul public va ramane in urma cu un an sau doi fata de recesiunea din economie”.
Cu toate acestea, unul dintre riscurile majore cu care se confrunta acest segment este acela „ca managerii din sectorul public asteapta sosirea crizei inainte de a lua masuri”.
Astfel, potrivit studiului KPMG, 63 % dintre respondenti nu isi vor schimba probabil strategia in urmatorul an ca urmare a declinului economic actual global, desi impactul real al crizei nu va atinge probabil sectorul public inainte de anul 2011 sau 2012.
Cei mai multi dintre cei intervievati au in vedere o schimbare pe termen lung. Astfel, studiul a relevat ca, dintre cei chestionati, 60% au mentionat ca efectueaza schimbari pe termen lung pentru a-si plasa organizatia intr-o pozitie buna in deceniul urmator.
Cu toate acestea, „putini respondenti efectueaza aceste schimbari cu urgenta care se impune, si putini dintre ei se gandesc sa aplice masuri radicale in schimbarile pe care le fac”, se mentioneaza in cercetare.
Potrivit studiului, doar 20% dintre organizatiile din sectorul public isi propun o schimbare a modelului lor de afaceri, prin masuri radicale.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 124 membri executivi din sectorul public din Australia, Canada, Germania, Olanda, Marea Britanie si Statele Unite, pentru a realiza o analiza detaliata a modalitatilor diferite prin care guvernele contracareaza efectele declinului economic.
Realizatorii studiului au o sugestie in special pentru autoritatile romane. Acestia considera ca „imbunatatirea semnificativa a utilizarii fondurilor comunitare, atat in sectorul public cat si in cel privat, este esentiala pentru economia Romaniei, in special in contextul declinului economic global”.