- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

La limita dintre cariera si viata: De ce se sinucid managerii?

20 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Atunci cand jobul ia locul vietii personale, realitatea isi poate reduce dimensiunile la doua alternative - ori performezi, ori nu mai ai niciun motiv sa continui, afirma expertii in psihologie. In plina criza economica, tot mai multi manageri clacheaza, se imbolnavesc sau, in cazuri extreme, aleg sinuciderea.
La limita dintre cariera si viata: De ce se sinucid managerii?

Sorin Danilescu, managerul Intact Interactive, a murit

marti dimineata la varsta de 36 de ani. A cazut de la balconul locuintei sale, lasand in urma o sotie si o fetita de 7 ani. Motivele sunt necunoscute, iar singura pista a politiei, deocamdata, este sinuciderea.

Tragedia vine dupa un alt caz misterios. In urma cu doua luni, un fost manager de la L’Oreal Romania, Lavinia Cristina Samoila (32 de ani), s-a aruncat de la etajul 8. Nici pana in prezent nu se stie motivul sinuciderii. Era o femeie de cariera, cu multiple conexiuni, fara probleme financiare, cu o viata afectiva normala.

La prima vedere, intre cele doua cazuri nu exista nicio legatura. Singura conexiune o reprezinta, poate, nivelul de stres la care au fost supusi din prisma activitatilor pe care le-au desfasurat, fapt recunoscut de cei apropiati. In ambele cazuri vorbim de joburi de conducere, cu task-uri si dead-line-uri.

In aceste conditii, se naste inerent intrebarea: Stres-ul de la job poate impinge la sinucidere? Raspunsul psihologilor este unul afirmativ. Poate duce, in primul rand, la imbolnavire si apoi, chiar la moarte.

In luna martie 2010, dupa o serie de decese la locul de munca mediatizate in presa, DailyBusiness.ro schita portretul robot al angajatului care risca sa moara la serviciu. Specialistii trageau atunci un semnal de alarma privind acest fenomen.

„Din pacate, situatia s-a agravat”, spune psihologul Cristian Andrei.
[quote=Cristian Andrei, psiholog]Sunt tot mai multi manageri, in special tineri, care mi se plang de performantele irationale care li se cer[/quote]
Daca in perioada „Epocii de Aur ” a consumului 2004-2008, functia de manager era asociata, in primul rand, cu prosperitatea si fericirea, in anii recesiunii lucrurile s-au schimbat fundamental.

„A fi manager in aceasta perioada nu este un lucru usor „, afirma dr.Andrei. „Patronii, sefii iti cer sa faci performante intr-o economie aflata in coma. Acesti oameni sunt supusi unui stres constant si, din pacate, multi dintre ei ajung sa clacheze”, a afirmat psihologul.

Claudiu Ganciu, psiholog, specialist in psihodrama si psihoterapie si coordonator al Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP), spune ca „aceasta stare de presiune accentuata poate duce, in final, la depresie. Iar cand se instaleaza depresia, sinuciderea ajunge sa reprezinte o solutie. Moartea devine o alternativa de luat in calcul”.

Jocul de-a „alba-neagra”

Psihologii spun ca a fi manager nu este deloc o meserie usoara. Sa fii capabil sa iei o decizie presupune sa ai, dincolo de cunostintele profesionale, si puterea psihica de a alege. Din pacate in Romania se constientizeaza prea putin implicatiile acestui statut.

Psihologul Claudiu Ganciu spune ca, in marile companii, selectia managerilor impune testarea psihologica. In rest, prea putine firme constientizeaza aspectul psihologic si sunt interesate mai mult de profilul profesional al managerului.

„Din pacate, nici in marile companii nu se face o evaluare psihologica periodica a persoanelor cu functii de decizie. Se realizeaza mai mult o evaluare profesionala”, afirma specialistul.

Dr.Cristian Andrei afirma ca, pe fondul ignorarii acestui aspect, s-a ajuns la situatii deviante.

„Stimulati de nivelul de recompense financiare, de dorinta de a avansa in cariera sau de avalansa de task-uri peste puterea lor de procesare, multi angajati, si nu numai cei de la nivel decizional, au transformat, din pacate, jobul in principala lor preocupare. Mai simplu spus, au transformat munca in principalul scop in viata. Iar atunci cand totul ajunge sa depinda de job, optiunile devin tot mai limitate. Se ajunge la jocul pe o singura carte, un fel de ” Alba-Neagra ” in termeni populari. Ori ajungi acolo unde iti propui din punct de vedere profesional, ori clachezi, iar ratiunea de a trai poate sa dispara”, afirma psihologul.

Expertul Claudiu Ganciu afirma ca predispozitia la un astfel de comportament este accentuata de anumite considerente sociale.

„Modul in care sunt organizati din punct de vedere psihic, educatia, copilaria, situatia afectiva sunt doar cateva dintre aspectele ce trebuie luate in calcul”, considera coordonatorul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.

Potrivit specialistilor, din pacate, cazurile de workhoolism au intrat in normalitate. In majoritatea firmelor se lucreaza peste program, stres-ul s-a accentuat, iar managerii se afla in prim-plan.

Sa le plangem pe umar managerilor? Nicidecum, spun psihologii. Pana la urma, a fi manager este o problema de optiune. Intotdeaua ai la dispozitie varianta demisiei, schimbarii carierei. De ce nu o fac?

„Atunci cand ajungi la un anume nivel de prosperitate, mai cu seama cand pornesti de jos, din saracie, cand ai un serviciu bun care iti poate aduce satisfactii financiare, cand primele sunt strans legate de targeturi, atunci jobul poate ajunge ca un drog. Daca nu stii sa il gestionezi, devii sclavul lui, nu mai vezi nimic in jur, nu mai ai viata personala, uiti de toti si de toate”, explica Cristian Andrei.

Solutii exista, le aplica cineva?

Potrivit specialistilor, aceste comportamente deviante pot fi tratate. Atat firma cat si angajatul isi au rolul lor. Pe de o parte, trebuie ca angajatorul sa apeleze constant la serviciile specializate pentru a-si testa angajatii.

„Sa iti trimiti angajatii la psiholog nu este un moft. Sa stii sa previi o situatie ce iti pune in pericol business-ul, o decizie gresita a unui manager afectat este extrem de important. De aceea, controlul psihologic si psihoterapia trebui sa nu lipseasca la nivel decizional”, afirma Claudiu Ganciu, coordonatorul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.

Psihologul Cristian Andrei vine cu alta sugestie. „Managerii trebuie sa invete sa isi delege atributiile, sa ia atitudine in fata celor care le impun taskuri peste puterea lor. Sa aiba curaj si minte sa evite sa isi transforme jobul intr-un cosmar”.

Pe de alta, romanii trebuie sa inteleaga ca jobul nu trebuie sa reprezinte ratiunea de a trai.

„Viata ar trebui sa insemne cu totul altceva”, spune dr. Cristian Andrei. „Trebuie sa invatam ca munca iti aduce prosperitatea financiara, este o componenta esentiala a existentei noastre, insa nu poate inlocui adevarata viata care este reprezentata de sentimente, dorinte, trairi si experiente de cu totul alta natura „, mai spune psihologul.

Urmărește Daily Business pe Google News