Criza euro este, in primul rand, o criza a economiei europene care produce un nou val de atacuri asupra legitimitatii monedei unice, afirma intr-un articol redactorul sef al publicatiei franceze, Philippe Mabille. In Germania, declaratiile lui Hans-Olaf Henkel, fost presedinte de patronat, potrivit carora atitudinea sa din trecut favorabila uniunii monetare reprezinta principala eroare de judecata din viata profesionala, dau apa la moara facturilor anti-euro cu care se confrunta cancelarul Angela Merkel, apreciaza el.
In Franta, partizanii revenirii la franc ridica tonul. Astfel, suveranistii viseaza la revenirea momentelor lor de glorie, prognozand destramarea zonei euro.
„Recomand tuturor celor care sunt tentati de aceasta aventura sa citeaza tratatul UE, adoptat democratic de statele membre”, spune Mabille.
In articolul 3, Tratatul mentioneaza ca UE stabileste o uniune economica si monetara, a carei moneda este euro.
„Cu alte cuvinte, euro este moneda UE, asa cum dolarul este moneda SUA. Ca sa fim si mai precisi, euro nu este doar moneda celor 322 de milioane de cetateni ai celor 16 state care deja au adoptat-o, dar ar putea deveni si a tuturor celor 27 de state UE”, spune Mabille.
El mentioneaza ca o eventuala iesire din zona euro s-ar traduce, economic, prin ruina pentru respectivul stat si al creditorilor acestuia. Tehnic, iesirea nu este prevazuta de Tratat, singura posibilitate fiind retragerea din UE.
„Orice stat membru poate decide retragerea din Uniune”, se arata in articolul 50 al Tratatului, sub conditia notificarii Consiliului European si a negocierilor modalitatilor.
Germania nu este pregatita sa-si asume responsabilitatea unui esec politic in procesul de integrare europeana, situatie recunoscuta de Merkel, care afirma ca Berlinul nu va lasa sa cada niciun stat. UE si Banca Centrala Europeana sunt departe de a-si fi terminat toate resursele pentru a convinge de ireversabilitatea euro, mai spune editorialistul La Tribune.