Editura Codecs
Colectia Coaching&Leadership
Pret 35 lei
Titlu original: Earn your living by doing what you love
Cartea intr-un minut:
Cartea arata drumul de urmat daca intrebarea „Vrei sa iti castigi existenta facand ceea ce-ti place?” primeste un raspuns pozitiv. Pentru aceasta, cel care cauta se intoarce in momentul in care s-a simtit implinit si isi dezvolta acele aptitudini care il ajuta sa reuseasca in lucrurile cu care se identifica.
Cronica DailyBusiness
De cate ori ati auzit colegi care spun ca de duminica seara se simt pierduti, inceputul unei noi saptamani de munca ii face sa se gandeasca numai la problemele de la serviciu ? Aceste stari poarta denumirea de „sindromul de duminica seara” si tot mai multi oameni sufera de el. Oamenii nu se identifica deloc cu munca lor si nu se gasesc in locul potrivit.
Exista studii care arata ca programul de munca prelungit „se asociaza cu o serie intreaga de efecte negative, cum ar fi scaderea productivitatii, performantele slabe, problemele de sanatate si o mai slaba motivatie in munca”, spune autorul.
Reusita incepe cu increderea, la care se adauga alte ingrediente ale formulei: pasiunea, capacitatea de vizualizare, principiul bulgarelui de zapada si forta contactelor, cultivarea norocului, observatia ca lucrurile mici pot avea efecte mari, etc.
„Ce vreau eu este sa fac lucruri marete cu oameni mari” – aceasta este tema autorului, dar nu si-a propus-o decat in momentul in care viata lui a intrat intr-o criza. „Sunteti ceea ce credeti ca sunteti”, fiecare om este unic si are un talent esential pentru un anumit domeniu.
Exista o cale de a afla care este acel talent, fie prin chestionarul StrengthsFinder, fie identificand momentele de maxima implinire, cand fiecare s-a simtit viu si pasionat de munca sa. Oamenii isi iubesc munca atunci cand aceasta le ofera oportunitatea de a-si folosi talentele in fiecare zi.
O metoda rapida de a ajunge pe drumul propriu este vizualizarea creatoare, adica terapia prin imagini mentale. Ceea ce iti reprezinti in minte se adevereste, dar terenul trebuie curatat de buruieni aptitudinile de care ai nevoie – dezvoltate pentru ceea ce-ti place sa faci.
Un bulgare de zapada atrage foarte multi oameni. Ca sa ai propriul bulgare de zapada, trebuie sa creezi o poveste care sa rezoneze cu pasiunea pentru munca pe care o iubesti.
Exista cateva elemente care compun o poveste buna: oamenii raspund acelor lucruri cu care se pot identifica, de aceea povestea trebuie sa cuprinda lucruri in care oamenii se regasesc. Sarea si piperul o fac mai intensa, o poveste cat mai personala are totusi rezonanta universala, oamenii vor sa plece cu un anumit mesaj, sa gaseasca un miez al povestii si sa-si creeze o convingere.
Daca ai doar povestea, nu este suficient. Trebuie sa stii cui sa o spui si cum sa o spui. In aceasta situatie, ceea ce faci la nivel micro poate avea impact major la nivel macro – „lucrurile mici pot avea efecte mari”.
Nu toti oamenii sunt norocosi, dar si ghinionistii pot deveni norocosi daca invata sa „ricoseze”. Unul dintre elementele cheie ale norocului este crearea ocaziilor favorabile. Networkingul, respectiv crearea si folosirea unei retele de contacte sociale, duce la crearea de ocazii favorabile.
Oamenii norocosi au talentul neobisnuit de a se afla la locul potrivit in momentul potrivit. Ei pun in practica cele patru principii ale norocului: isi maximizeaza ocaziile favorabile, isi asculta instinctele norocoase, au asteptari optimiste si transforma ghinionul in noroc, revenindu-si si considerandu-se in continuare norocosi.
Malcolm McClean compara procesul de propagare a informatiilor cu modul in care evolueaza epidemiile. Sunt trei tipuri de oameni care pot face ideile sa se raspandeasca precum o epidemie: conectorii – acestia au darul special de a-i aduna pe oameni laolalta, expertii – sunt oameni care au un interes extraordinar fata de un domeniu anume, pe care il cunosc in detaliu, ei dau mesajului autoritate si vanzatorii, oamenii persuasivi, ei creeaza un mesaj care sa fie irezistibil.
Ceea ce conteaza cu adevarat intr-o cariera este felul in care faci conexiunile.