Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Laurențiu Duinu, broker de credite, sfaturi pentru românii care vor să apeleze la intermediari atunci când au nevoie de un împrumut de la bancă

28 Apr, 21:11 • Adrian Popovici
Activitatea de broker de credite a fost recent reglementată legal în România, iar asta a generat confuzie în rândul publicului. Laurențiu Duinu, unul dintre specialiștii de top, din acest domeniu explică ce presupune activitatea sa.
Laurențiu Duinu, broker de credite, sfaturi pentru românii care vor să apeleze la intermediari atunci când au nevoie de un împrumut de la bancă

Deținerea unei case sau a unui apartament pare a fi, așa cum arată statisticile din ultimii ani, o prioritate pentru foarte mulți români. Cu toate acestea, pe măsură ce piața imobiliară se dezvoltă și crește, prețurile pe care imobilele ajung să le aibă în țara noastră sunt prea mari pentru a fi acoperite doar din banii economisiți. În această situați, mulți aleg să se adreseze băncilor pentru un credit. În acestă situație, mulți agenți imobiliari și experți din sistemul bancare ne recomandă să apelăm la un broker de credite.

Deși poziția de broker de credite pare a ocupa un loc important în funcționarea sistemului bancar din țara noastră, adevărul este că exceptându-i pe cei care au apelat direct la serviciile oferite de către aceștia, publicul larg nu înțelege exact ce presupune această ocupație și cum ar putea să beneficieze de serviciile oferite de aceste persoane.

Ce este un broker de credite?

Laurențiu Duinu este un broker de credite și unul dintre specialiștii din domeniu care se bucură de o recunoaștere largă a muncii sale, iar într-un podcast recent a vorbit despre activitatea sa și a oferit răspunsuri la cele mai importante întrebări puse de cei care îi solicită ajutorul.

Deși acum este broker de credite, Laurențiu Duinu pune la dispoziția clienților săi cei 10 ani de experiență în sistemul bancar, specializat în împrumuturile pentru persoane fizice. După cum explică acesta, rolul de broker de credite este îndeplinit de către persoanele care sunt abilitate de bănci să ofere servicii și consultanță bancară. După cum explică acesta, în acest moment, pe piața din România există două mari categorii de persoane care practică această activitate: brokerii autorizați, care operează pe baza unor contracte și a căror activitate este definită de Ordonanța de urgență 52/2016 cei neautorizați, dar care sunt definiți ca brokeri de piață.

„Cum devii un broker de credite autorizat? Fie devii un broker nelegat, asta înseamnă că te duci și semnezi contracte direct cu băncile, fie te duci printr-un broker autorizat și devii subagent. În ambele variante este un broker autorizat, deci fie te legi de un broker mare, și avem în Romania companii care au în coordonare brokeri de credite, subagenți. (…)

Categoria brokerilor neautorizați sunt acele de persoane care iau clienții de mână și îi duc la o bancă unde cunosc ei pe cineva să îi ajute cu obținerea unui împrumut … fără să aibă un contract, fără să fie autorizați, fără să aibă chiar experiență în domeniul bancar”, explică acest broker de credite.

Citește și: Prima Casă. Cum îți poți vinde apartamentul mai devreme de 5 ani. Șerban Trîmbițașu, soluție pentru românii cu rate prea mari

Cine plătește un broker de credite?

După cum a explicat Laurențiu Duinu în mai multe apariții la emisiuni și podcasturi, una dintre întrebările pe care le primește cel mai des este cea legată de cum este plătit un broker de credite. După cum subliniază acesta, dar și alți profesioniști din domeniu cei care nu sunt familiari cu acest aspect pun la îndoială calitatea serviciilor oferite, dar și justețea condițiilor de creditare pe care le primesc de la bancă.

După cum explică Laurențiu Duinu, banii pe care brokerii îi primesc pentru serviciile pe care le oferă sunt plătiți de către bănci, în baza contractelor pe care acestea le au cu specialiștii în brokeraj. În plus, acesta a subliniat că orice altă variantă are potențialul de a fi ilegală și că cei care apelează la o soluție de creditare nu trebuie să plătească pentru aceste servicii.

Acest lucru este reglementat legal, dar și prin relația dintre un broker de credite și bancă, cele două semnând un contract de intermediere care stabilește faptul că primul se obligă să nu primească bani de la clienți. În caz contrar, atunci când banca identifică o astfel de încălcare a contractului se ajunge la suspendarea înțelegerii.

„Banca primește servicii din partea unui broker de credite, deci banca plătește brokerul autorizat fără dar și poate. Orice altă variantă care se poate regăsi în piață este într-o zonă gri sau ilegală … Tu ca broker de credite nu ai voi, în aceiași propoziție nu există noțiunea de broker și cea de bani de la client. Tu ca broker de credite nu ai voie să iei bani de la client.

Dragilor, dacă sunt solicitări din partea așa-zișilor brokeri să le dați comisioane de x% din sumele acordate, să știți că acea solicitare este ilegală”, a subliniat Laurențiu Duinu.

Cum lucrează un broker de credite?

După cum explică Laurențiu Duinu, în România există o serie de brokeri neautorizați care merg cu clienții lor până la intrarea în bancă, acolo unde funcționarii bancari stabilesc dacă aceștia se încadrează sau nu pentru un credit. Acesta subliniază că într-o astfel de situație, aportul acestor falși brokeri este unul zero, decizia băncii luându-se fără ajutorul oferit de aceștia.

Din această cauză, este recomandat să apelăm la un broker de credite autorizat, care nu percepe comision, și a cărui datorie este aceea de a oferi consultanță gratuită pe tot parcursul procesului de creditare. Duinu subliniază că, în general, cei mai mulți brokeri neautorizați apar în cazul creditelor de nevoi personale, dat fiind faptul că procesul de acordare este unul mai simplu.

„Este o temere a oamenilor că dacă apelează la un broker de credite au rata un pic mai mare, au dobânda un pic mai mare. Vreau să vă dau o veste bună: produsele bancare sunt identifice, indiferent de canalul de vânzare folosit de bancă…clienții apelând la un broker beneficiază de aceiași dobândă, de același credit.

Mai mult, vânzarea unui produs bancar printr-un broker este mai ieftină pentru bancă. De ce? Pentru că banca are costuri mult mai mari cu agenții și cu proprii ei angajați decât cu un broker, tendința este să se încurajeze vânzarea prin brokeri pentru că este mai ieftin pentru bancă (…) Brokerul face treaba în numele băncii pentru tine, produsul pe care îl obții este același produs pe care îl obții de la ghișeul băncii sau de pe site-ul băncii. Mai mult, un broker de credite care are experiență își poate negocia cu banca dobânda”, subliniază Laurențiu Duinu.

Citește și: Povestea lui Șerban Trîmbițașu, influencer pe TikTok. Cum a ajuns un actor unul dintre cei mai cunoscuți agenți imobiliari din țară

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai o aromă deosebită
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai ...
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus de sărbători
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus ...
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin de 10 secunde?
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin ...
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli”
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre ...
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima zi de mandat”
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima ...
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale: „Eu nu m-am dat la o parte”
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități ...
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată viața
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată ...
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. Vor putea face credit imobiliar cu avans de numai 5%
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. ...
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora 16:00
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora ...
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ...
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei victime au fost transportați la spital
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei ...
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de o dubă, pe contrasens
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de ...