De asemenea, Lazaroiu apreciaza ca membrii Guvernului se uita prea mult la televizor si ca, daca Executivul se ghideaza dupa televiziuni, nu o sa faca niciodata nimic.
Intrebat daca exista intentia de efectuare a unor schimbari in echipa guvernamentala, Lazaroiu raspunde: „Deocamdata au fost primele trei luni de acomodare. Acum e momentul sa demonstreze vointa politica si sa ia masurile necesare in sectorul bugetar. Daca nu vor fi luate, se pot lua deciziile referitoare la remaniere”.
In ceea ce priveste structura politica a guvernarii, Sebastian Lazaroiu mentioneaza ca aceasta chestiune „a ramas deschisa” din decembrie 2009, cand liberalii au fost chemati la guvernare.
El adauga ca invitatia ramane deschisa, pentru ca „PNL este un partid de centru-dreapta, cu care iti convine sa guvernezi”.
Intrebat care este evaluarea Presedintiei privind performanta Guvernului Boc, Sebastian Lazaroiu declara: „Eu as privi Guvernul Boc chiar incepand cu 2009. Cred ca a reusit sa faca destul de multe lucruri in contextul dat. Anul trecut nu a existat vointa politica pentru a face reforme. Este un paradox in democratie, poti sa ai o majoritate de 70%, dar asta nu inseamna ca ai si mai multa vointa politica. Mai ales daca este si un an electoral si ai partener cu propriile interese in alegeri”.
Lazaroiu mentioneaza ca atunci cand vorbeste despre vointa politica se refera la reducerea cheltuielior din sectorul bugetar.
„Cred ca asta a fost anul trecut marea restanta a Guvernului. S-au facut lucruri, dar mult prea putin fata de cat este nevoie. Sectorul bugetar inghite foarte multi bani care in buna masura nu se mai intorc in economie. E ca o gaura neagra”, mai spune consilierul prezidential.
El sustine ca acum, desi majoritatea este fragila, vointa politica este mai mare decat anul trecut.
„Dar exista si temeri, si calcule electorale, dupa parerea mea, gresite. Multi spun ca nu trebuie sa zguduim prea tare sistemul, dar evaluarea arata ca, daca nu se face acest lucru acum, in 2012, lucrurile nu vor fi mai bune. Nu se mai poate amana. Eu sunt adeptul unei operatiuni rapide”, adauga Lazaroiu.
Sebastian Lazaroiu admite ca la nivelul Presedintiei exista „o insatisfactie” in legatura cu faptul ca lucrurile merg mai incet decat se spera.
„Presedintele a atras atentia asupra urgentei. Am vorbit despre un calcul electoral, dar aici este si un calcul economic. Daca ne uitam in jur, vedem cazul Greciei si nu putem sa stam cu mainile in san. Ce sa astepti? Sa ajungi in trena tarilor ale caror economii se prabusesc?”, adauga el.
„Din pacate, nu prea sunt bani pentru investitii, iar ce imprumutam ducem in gaura neagra a cheltuielilor bugetare”, mai spune Sebastian Lazaroiu.
In opinia sa, conditiile FMI sunt relativ relaxate fata de ceea ce are nevoie Romania.
„De fapt, e nevoie de mai mult decat ne cere Fondul pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Imprumutul de la FMI are o dobanda mica, dar se fac imprumuturi pe piata interna cu dobanzi foarte mari si banii se duc tot in sectorul bugetar. Nu e rau sa te imprumuti, problema e ce faci cu banii. E o mare greseala sa te imprumuti ca sa consumi”, precizeaza el.
Intrebat daca este de parere ca Guvernul poate sa schimbe aceasta stare de lucruri, consilierul prezidential raspunde: „A fost nevoie de timp ca aceasta noua majoritate care sustine guvernarea sa se aseze. De aici au venit probabil ezitarile in primele trei luni. Acum e o majoritate mult mai stabila, sunt conditii pentru a se lua masuri curajoase. Eu cred ca Guvernul e capabil sa treaca la masuri curajoase, nepopulare pentru un segment al populatiei”.
Lazaroiu sustine ca Executivul va face acest lucru „foarte repede”, pana in iunie, precizand ca sondajele de opinie arata ca oamenii sustin luarea masurilor de restructurare.