„In zona euro avem azi doua civilizatii, cea germano-baltica, care favorizeaza o inflatie mica, deficite externe mici si somaj mic, si cea mediteraneano – celtica, mai relaxata, pe principiul mai putina munca mai multa distractie”, a spus Lazea, citat de Mediafax.
El a mentionat ca cele doua civilizatii convietuiesc sub aceeasi politica monetara, ceea ce are mai multe consecinte, printre care si faptul ca statele cu civilizatie meditaraneano-celtica au castigat o inflatie mai mica.
„Cat de cat ratele inflatiei s-au situat in linie intre cele doua zone civilizationale”, a continuat reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
El a aratat ca statele meditaraneano-celtice au platit pretul dupa ce au intrat in zona euro intrucat nu erau la fel de productive, mai exact s-au confruntat fie cu somaj ridicat, cum este cazul Spaniei, fie cu deficite externe mari, cum este Grecia.
„Nu este greu sa spunem carei zone culturale apartine Romania, nu este niciun mister. Daca va intra in zona euro, Romania s-ar putea sa aiba inflatie mica, dar vestea proasta este ca ar putea sa plateasca, fie prin deficite externe foarte mari, fie prin somaj foarte mare, daca nu isi va schimba comportamentul”, a continuat Lazea.
El a aratat ca romanii ar putea adopta pozitia slovacilor, care au spus „ca si ei pot sa lucreze si sa consume la fel ca germanii”.
„Nu se merge catre dezintegrare, cele doua civilizatii vor continua sa convietuiasca, numai ca problemele trebuie puse pe masa”, a incheiat economistul-sef al BNR.