Prima eroare mentionata de oficialul BNR este neplata taxelor si impozitelor, sub pretextul crizei. Desi acest comportament este unul optim in planul microeconomic pe termen scurt, el va avea avea efecte devastatoare, prin cumul, la nivelul macroeconomic, estimeaza Lazea.
O a doua greseala pe care reprezentantii mediului de afaceri ar trebui sa o evite este asteptarea unor ajutoare de la Guvern, eventual din banii imprumutati de la Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE).
Acest lucru nu reprezinta altceva decat o incercare de a mari deficitul bugetar si pe cel extern, avertizeaza Lazea.
Cea de-a treia eroare mentionata de economistul sef al bancii centrale este pastrarea unor rate ale profitului anormal de mari.
El considera ca daca Romania ar fi avut anul trecut o crestere economica mai modesta, de 4-5%, nu ar mai fi rezultat acele „produse colaterale” ale cresterii peste potential precum majorarea inflatiei si a deficitului de cont curent.
Romania este judecata de FMI si UE in primul rand pentru aceste produse colaterale cresterii economice peste potential, considera oficialul BNR.
Lazea a facut aceste declaratii in cadrul unui seminar organizat miercuri de Ziarul Financiar, precizand ca a vorbit in nume propriu si ca aprecierile sale nu reprezinta punctul de vedere oficial al BNR.