Guvernul a stabilit inca de acum doi ani, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), tinta pentru adoptarea euro, care este anul 2014.
Lazea a explicat ca prin masurile ferme pe care le ia banca centrala, prin faptul ca mentine tinta de inflatie, „desi este extrem de greu sa ajunga la ea”, BNR incearca sa transmita exact acest semnal: „ca se va bate pana la ultimul cartus, pana la ultimul glont pentru pastrarea acestui calendar”, a spus Valentin Lazea, intr-un interviu acordat BBC, citat de NewsIn.
In ultima vreme, BNR a intervenit pe trei cai in incercarea de a controla inflatia si cursul valutar. „A intervenit verbal, si asta este o arma pe care toate bancile centrale o folosesc; a intervenit prin dobanda, crescand pana acum dobanda cu un punct procentual; si a intervenit pe piata monetara, sterilizand leii, adica atragand in depozite la banca centrala excesul de lei de pe piata”, a mentionat Lazea.
„Ce nu a folosit inca, dar poate sa foloseasca, teoretic, sunt interventia pe piata valutara, adica sa vanda din rezerva valutara spentru a stavili cursul de schimb, sa umble la rezerva minima obligatorie (de 20% pentru creditele in lei si 40% pentru creditele in valuta n.r.), oricat de groaznic li s-ar parea bancilor, si sa continue cresterea de dobanda la leu, care, coroborata cu reducerea dobanzii la alte valute internationale, cum e dolarul, sa confere din nou atractivitate leului”, a explicat economistul sef al BNR.
Lazea a mai spus ca banca centrala s-a folosit de instrumentele de care dispune „si mai poate folosi si altele, dar toate acestea trebuie sa intre intr-un pachet, intr-un mix de politici economice fiscal-monetare si salariale”.
Inainte de adoptarea monedei europene, orice tara trebuie mai intai sa intre, pentru cel putin doi ani, in mecanismul european al ratei de schimb ERM2 (Exchange Rate Mechanism), care presupune un interval maxim de variatie al monedei nationale fata de euro de plus sau minus 15%.
Conditiile de adoptare a euro prevad ca deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din produsul intern brut (PIB), datoria publica sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica.